Jedno z dwóch największych amerykańskich (a przy okazji z trzech światowych) towarzystw lekarskich skupiających kardiologów – American Heart Association, instytucja od wielu lat wyznaczająca standardy postępowania lekarskiego, wydała dokument o statusie doradczym dla lekarzy, w którym zaleca długotrwałe spożywanie produktów pochodzenia morskiego bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3.
W tworzenie dokumentu zaangażowali byli liczni eksperci skupieni w poszczególnych sekcjach naukowych American Heart Association: żywieniowej i zdrowia kardiometabolicznego, kardiologii klinicznej, chorób układu krążenia u młodzieży i sekcji pielęgniarskiej.
Dokument ukazuje się w szczególnym czasie dla kwasów omega-3, zaczęły bowiem pojawiać się głosy (i nawet duże badania) podważające ich korzyści zdrowotne dla układu sercowo-naczyniowego. Eksperci American Heart Association nie dość, że utrzymali swoje zalecenia z 2002 r., to jeszcze podkreślają, że nowe dane z licznych prac obserwacyjnych i eksperymentalnych, w tym randomizowanych badań klinicznych, potwierdzają korzystne działanie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 uzyskiwanych z żywności pochodzenia morskiego dla zdrowia serca i naczyń. Zwracają uwagę na wielopoziomowe działanie tych związków: antyarytmiczne, przeciwzapalne, wpływ na agregację płytek krwi i czynność śródbłonka.
Najważniejsze chyba jednak przesłanie omawianego dokumentu znalazło się w podsumowaniu: „1-2 posiłki w tygodniu złożone z ryb lub owoców morza zmniejszają ryzyko zastoinowej niewydolności serca, choroby wieńcowej, udaru niedokrwiennego i nagłej śmierci sercowej, zwłaszcza jeśli zastąpią mniej zdrowe posiłki”.
Źródło
Circulation. 2018 May 17. Seafood Long-Chain n-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Disease: A Science Advisory From the American Heart Association. Rimm EB, Appel LJ, Chiuve SE, Djoussé L, Engler MB, Kris-Etherton PM, Mozaffarian D, Siscovick DS, Lichtenstein AH; American Heart Association Nutrition Committee of the Council on Lifestyle and Cardiometabolic Health; Council on Epidemiology and Prevention; Council on Cardiovascular Disease in the Young; Council on Cardiovascular and Stroke Nursing; and Council on Clinical Cardiology.