Ludzkie chondrocyty – czyli komórki wytwarzające chrząstkę stawową – można ochronić przed stresem oksydacyjnym, inkubując wraz z polisacharydami uzyskanymi z dzięgiela chińskiego – ustalili ortopedzi z Uniwersytetu Medycznego w Nanjing (Chiny). 

Uszkodzenia, jakie powstają w zdrowych chondrocytach po zadziałaniu na nie reaktywnego związku tlenu i przy okazji generatora wolnych rodników, czyli H2O2, są podobne jak te charakterystyczne dla komórek chrząstkotwórczych pobranych od osób z chorobą zwyrodnieniową stawów.

Eksperyment polegał na poddaniu działaniu reaktywnych form tlenu dwóch rodzajów komórek: chondrocytów od ludzi zdrowych i chondrocytów z chrząstek objętych procesem zapalnym. Część jednak była wcześniej inkubowana ze związkami z dzięgiela chińskiego (Angelica sinensis). Sprawdzano, jak długo komórki przeżyją i jak zmienią się zawartości w nich związków świadczących o uszkodzeniach przez tlen (w wyniku jego działania pojawiają się bowiem toksyczne metabolity i zanikają – w wyniku wyczerpywania się zasobów – związki ochronne); mierzono stężenie samych wolnych rodników, tlenku azotu, malonylodialdehydu, aktywność dysmutazy nadtlenkowej i katalazy, a także ekspresję genów związanych z wytwarzaniem kolagenu i reakcją zapalną.

Komórki chrząstkotwórcze od osób z chorobą zwyrodnieniową stawów wykazywały osłabiony metabolizm w stosunku do zdrowych. Wykazano, że pod wpływem dużej ilości reaktywnych form tlenu komórki zdrowe komórki wykazywały oznaki uszkodzeń podobnych do komórek chorych. Jednak wcześniejszy kontakt z polisacharydami dzięgiela chińskiego łagodził te uszkodzenia, co autorzy uznają za działanie chondroprotekcyjne. Co więcej, zdobyto pewne informacje na temat mechanizmu molekularnego, który może stać za tym zjawiskiem –  dzięgiel chiński zwiększał aktywność receptorów PPAR-gamma, ważnych białek uczestniczących w reakcjach zapalnych, metabolizmie tłuszczów i cukrów.

Źródło

Int J Biol Macromol. 2018 Apr 16;115:281-286. Oxidative stress in osteoarthritis and antioxidant effect of polysaccharide from angelica sinensis. Zhuang C, Wang Y, Zhang Y, Xu N.

Jedna myśl w temacie “Dzięgiel chiński chroni komórki chrząstki stawowej

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s