Codzienne picie zielonej herbaty wiąże się z istotnie zmniejszonym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Wykazano to w badaniu 1200 Wietnamczyków, którzy byli hospitalizowani w latach 2013-2015. Porównywano tych w wieku 40-65 lat, u których świeżo rozpoznano cukrzycę, z grupą kontrolną pacjentów przyjmowanych do szpitala z innych przyczyn. Za pomocą kwestionariusza oceniano, jak często piją zieloną herbaty i ile jej wypijają.
Analiza statystyczna ujawniła, że osoby z grupy kontrolnej piły ją zacznie częściej i w znacznie większych ilościach. Regularne picie zielonej herbaty w ilości >2 filiżanek dziennie wiązało się ze zmniejszeniem ryzyka cukrzycy typu 2 o 34 proc. w porównaniu z osobami pijącymi jej w ilości <1 filiżanki. Stwierdzono też jednak, że efekt ten może być znacznie większy, istnieje bowiem liniowa korelacja: im większa ilość wypijanej zielonej herbaty, tym mniejsze ryzyko cukrzycy, więc warto pić jej jak najwięcej.
Źródło
Asia Pac J Clin Nutr. 2018;27(3):701-706. Habitual tea drinking associated with a lower risk of type 2 diabetes in Vietnamese adults. Nguyen CT, Lee AH, Pham NM, Do VV, Ngu ND, Tran BQ, Binns C.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

