Duże spożycie witaminy C poprawia gęstość kości i zmniejsza ryzyko osteoporozy – mówią wyniki nowej metaanalizy.
Do analizy włączono badania oceniające związki między witaminą C a osteoporozą opublikowane przed lutym 2017 r. Wyniki wskazują, że:
- duże spożycie witaminy C koreluje z gęstością mineralną kości (BMD, bone mineral density) w obrębie szyjki kości udowej oraz kręgosłupa w odcinku lędźwiowym;
- duże spożycie witaminy C wiąże się z redukcją ryzyka osteoporozy, o 33 proc.;
- witamina C może mieć także wpływ (wykazano jednak tylko trend, bez uzyskania istotności statystycznej) na złamania osteoporotyczne.
Komentarz
Z badań przedklinicznych wynika, że witamina C ma wielopoziomowe działanie na kości i chrząstki. Nie tylko uczestniczy w syntezie kolagenu, ale i indukuje geny powodujące odkładanie nowej kości, a także stymuluje powstawanie komórek ją tworzących – osteoblastów. Wpływa również na losy komórek chrząstki – chondrocytów oraz stymuluje do syntezy macierzy bogatej w kolagen i proteoglikany. Nic więc dziwnego, że naukowcy sprawdzają wpływ diety bogatej w witaminę C na najczęstszą chorobę kości, jaką jest osteoporoza. Do ostatecznej konkluzji pozostaje jeszcze sprawdzenie skuteczności interwencji w postaci suplementacji witaminy C, najlepiej w badaniu z oceną częstości złamań osteoporotycznych, bo to one tworzą najważniejszy parametr zdrowotny w osteoporozie.
Źródło
Br J Nutr. 2018 Apr;119(8):847-858. Vitamin C intake in relation to bone mineral density and risk of hip fracture and osteoporosis: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Malmir H, Shab-Bidar S, Djafarian K.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

