Po 4 tygodniach terapii z użyciem jagód goji u chorych na cukrzycę kobiet w ciąży stwierdzono poprawę gospodarki hormonalnej i lipidowej.
Autorzy opisywanego badania wyszli z założenia, że warto by ustalić dokładny mechanizm, w jakim jagody goji (Lycium barbarum L.) poprawiają stan chorych na cukrzycę. W tym celu analizowali działanie molekularne bioaktywnych składników jagód goji, czyli polisacharydów, na komórki beta trzustki (są to komórki odpowiadające za wydzielanie insuliny, czyli hormonu, którego niedostateczne działanie lub nawet brak są bezpośrednią przyczyną cukrzycy). Przeprowadzili też jednak badanie 158 ciężarnych kobiet, którym podawano jagody goji lub placebo.
Terapia z użyciem jagód goji wywołała:
- poprawę w zakresie oporności tkanek na działanie insuliny;
- zwiększenie wydzielania insuliny przez trzustkę;
- poprawę profilu lipidowego (wzrost cholesterolu HDL, spadek LDL, triglicerydów i całkowitego cholesterolu);
- spadek poziomu dialdehydu malonowego (mutagenna toksyna wytwarzana w komórkach pod wpływem stresu oksydacyjnego, produkt reakcji peroksydacji lipidów błon komórkowych).
W badaniach molekularnych wykazano natomiast, że pozytywny wpływ polisacharydów z jagód goji na profil lipidowy zachodził za pośrednictwem cząsteczki miR-33 – jest to prekursor jeszcze innej cząsteczki – mikroRNA, odpowiadającej za regulację gospodarki energetycznej komórek, głównie w zakresie wykorzystania tłuszczów do generacji energii, ale także uczestniczącej w apoptozie, czyli m.in. ochronie komórek przed transformacją nowotworową (tego ostatniego wątku jednak w tym badaniu nie zgłębiano).
Źródło
Front Endocrinol (Lausanne). 2018 Feb 23;9:49. Polysaccharide IV from Lycium barbarum L. Improves Lipid Profiles of Gestational Diabetes Mellitus of Pregnancy by Upregulating ABCA1 and Downregulating Sterol Regulatory Element-Binding Transcription 1 via miR-33. Yang S, Si L, Fan L, Jian W, Pei H, Lin R.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

