Marc McRae z National University of Health Sciences (USA) przeprowadził i podsumował przegląd metaanaliz dotyczących wykorzystania błonnika i jego wpływu na cukrzycę typu 2.
Autorowi udało się uzyskać odpowiedź, jaki rodzaj błonnika jest pod tym względem optymalny. Analizowane metaanalizy pochodziły z ostatnich 37 lat.
To, co jako pierwsze rzuca się w oczy, to że duże spożycie błonnika niezależnie od jego pochodzenia istotnie zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 (można też podejść odwrotnie – że małe spożycie to ryzyko zwiększa), o kilkanaście proc. Wśród różnych rodzajów błonnika najlepszy pod względem zapobiegania cukrzycy okazał się ten pochodzący ze zbóż (spadek ryzyka o nawet 33 proc.). Natomiast już u osób z rozpoznaną cukrzycą korzystna okazała się suplementacja β-glukanu lub babki płesznik – za ich pomocą uzyskiwano niewielką, ale istotną redukcję stężeń glukozy na czczo, jak i poziomów hemoglobiny glikowanej (parametr świadczący o wyrównaniu cukrzycy w ostatnich 3 miesiącach).
Źródło
J Chiropr Med. 2018 Mar;17(1):44-53. Dietary Fiber Intake and Type 2 Diabetes Mellitus: An Umbrella Review of Meta-analyses. McRae MP
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

