Czy witaminy są w stanie ochronić przed nowotworami? To pytanie nurtuje wielu naukowców, przeprowadzono wiele prac naukowych, a teraz pojawiła się metaanaliza, która przedstawia wyniki zebrane w całość.
W metaanalizie uwzględniono 25 badań z udziałem w sumie 1 mln. 200 tys. osób. Okazuje się, że witaminy są w stanie zmniejszyć ryzyko raka trzustki – w grupach o największym ich spożyciu było ono o 10 proc. mniejsze niż w grupie z ich niedostateczną ilością w diecie.
Analiza efektu w zależności od dawki wskazuje, że największy wpływ na ryzyko raka trzustki miały jednak dwie konkretne witaminy:
- witamina D (zmniejszenie ryzyka o 25%)
- witamina B12 (zmniejszenie ryzyka o 27%).
Źródło
Medicine (Baltimore). 2018 Mar;97(13):e0114. Vitamin intake and pancreatic cancer risk reduction: A meta-analysis of observational studies. Liu Y, Wang X, Sun X, Lu S, Liu .
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

