Które witaminy chronią przed rakiem trzustki?

Czy witaminy są w stanie ochronić przed nowotworami? To pytanie nurtuje wielu naukowców, przeprowadzono wiele prac naukowych, a teraz pojawiła się metaanaliza, która przedstawia wyniki zebrane w całość. 

W metaanalizie uwzględniono 25 badań z udziałem w sumie 1 mln. 200 tys. osób. Okazuje się, że witaminy są w stanie zmniejszyć ryzyko raka trzustki – w grupach o największym ich spożyciu było ono o 10 proc. mniejsze niż w grupie z ich niedostateczną ilością w diecie.

Analiza efektu w zależności od dawki wskazuje, że największy wpływ na ryzyko raka trzustki miały jednak dwie konkretne witaminy:

  • witamina D (zmniejszenie ryzyka o 25%)
  • witamina B12 (zmniejszenie ryzyka o 27%).

Źródło

Medicine (Baltimore). 2018 Mar;97(13):e0114. Vitamin intake and pancreatic cancer risk reduction: A meta-analysis of observational studies. Liu Y, Wang X, Sun X, Lu S, Liu .

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s