Otyłość otyłości nierówna – wynika z pracy kanadyjskich naukowców. Nie każda zwiększa ryzyko chorób serca i śmierci. Nawet jednak w tej „dobrej” otyłości jest czynnik, którego niedobór wiąże się z powikłaniami – a jest nim witamina D.
Kanadyjczycy wyszli z założenia, że istnieje tzw. zdrowa metabolicznie otyłość, tj. nadmierna masa ciała, której nie towarzyszą zaburzenia metaboliczne (tj. zły profil lipidowy, cukrzyca, nadciśnienie). U tych osób może dochodzić do niedoboru witaminy D, który – jak wynika z licznych badań – wiąże się ze zwiększoną śmiertelnością. Nie wiadomo jednak, jak rzecz będzie się miała u osób ze „zdrową otyłością” i zbadanie tej zależności było jednym z celów pracy.
W badaniu analizowano dane uzyskane od uczestników dużego amerykańskiego badania populacyjnego Third National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III), w wieku co najmniej 20 lat. W sumie było to przeszło 11 tys. osób obserwowanych przez blisko 20 lat. W okresie badania zmarło prawie 3 tys., z czego ok. 1/3 z przyczyn „kardiometabolicznych” (chodzi o powikłania krążeniowe otyłości, cukrzycy, nadciśnienia i zaburzeń lipidowych).
Zdrowa metabolicznie otyłość nie zwiększała ryzyka zgonu, również analizowanej osobno śmiertelności z przyczyn kardiometabolicznych. Nie stwierdzono natomiast, by osoby ze „zdrową otyłością” byli bardziej narażeni na niedobór witaminy D niż zdrowi, szczupli ludzie. Wykazano jednak, że niedobór witaminy D (<50 nmol/l) zwiększał ryzyko zgonu kardiometabolicznego i to zarówno u uczestników otyłych, jak i tych o prawidłowej wadze.
Źródło
Clin Nutr. 2018 Mar 2. Metabolically healthy obesity, vitamin D, and all-cause and cardiometabolic mortality risk in NHANES III. Al-Khalidi B, Kimball SM, Kuk JL, Ardern CI.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

