Na tak postawione pytanie w artykule opublikowanym na łamach czasopisma „Food & Function”, wydawanego przez prestiżowe brytyjskie towarzystwo naukowe The Royal Society of Chemistry, odpowiadają naukowcy z Uniwersytetu Stanu Nevada w Las Vegas (USA).
Jak podkreślają, choroby zapalne stawów są globalnym problemem zdrowotnym, istotnie ograniczającym jakość życia wielu osób. Zwłaszcza trudne do leczenia i stosunkowo częste są reumatoidalne zapalenie stawów i choroba zwyrodnieniowa stawów.
Wstępne badania naukowe wskazują, że owoce o dużym potencjale antyoksydacyjnym (bogate we flawonoidy) mogą działać w tych chorobach przeciwzapalnie i przeciwbólowo, co obserwuje się w badaniach przedklinicznych, klinicznych i epidemiologicznych. Autorzy do takich owoców zaliczają:
- jagody borówki;
- granaty;
- maliny;
- truskawki.
W reumatoidalnym zapaleniu stawów badania wskazują dodatkowo na potencjał kwercetyny i flawonoidów cytrusowych.
Źrodło
Food Funct. 2018 Jan 24;9(1):70-77. Dietary fruits and arthritis. Basu A, Schell J, Scofield RH.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

