Które owoce w zapaleniu stawów?

Na tak postawione pytanie w artykule opublikowanym na łamach czasopisma „Food & Function”, wydawanego przez prestiżowe brytyjskie towarzystwo naukowe The Royal Society of Chemistry, odpowiadają naukowcy z Uniwersytetu Stanu Nevada w Las Vegas (USA). 

Jak podkreślają, choroby zapalne stawów są globalnym problemem zdrowotnym, istotnie ograniczającym jakość życia wielu osób. Zwłaszcza trudne do leczenia i stosunkowo częste są reumatoidalne zapalenie stawów i choroba zwyrodnieniowa stawów.

Wstępne badania naukowe wskazują, że owoce o dużym potencjale antyoksydacyjnym (bogate we flawonoidy) mogą działać w tych chorobach przeciwzapalnie i przeciwbólowo, co obserwuje się w badaniach przedklinicznych, klinicznych i epidemiologicznych. Autorzy do takich owoców zaliczają:

  • jagody borówki;
  • granaty;
  • maliny;
  • truskawki.

W reumatoidalnym zapaleniu stawów badania wskazują dodatkowo na potencjał kwercetyny i flawonoidów cytrusowych.

Źrodło

Food Funct. 2018 Jan 24;9(1):70-77. Dietary fruits and arthritis. Basu A, Schell J, Scofield RH.


Odkryj więcej z integmed.pl

Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.