Nie ma znaczenia, czy spożywamy białko sojowe, czy zwierzęce, przynajmniej z punktu widzenia zdrowia kości – obwieścili amerykańscy naukowcy skupieni wokół National Osteoporosis Foundation (globalnej instytucji zajmującej się tworzeniem standardów postępowania w osteoporozie i badaniami nad tą chorobą).
Naukowcy przeprowadzili metaanalizę wszystkich dostępnych badań oceniających związek między spożyciem białka (roślinnego i zwierzęcego) a parametrami wytrzymałości kości u zdrowych dorosłych. Do ocenianych zmiennych zaliczały się:
- gęstość kości uśredniona dla całego ciała;
- gęstość kości w obrębie biodra;
- gęstość kości w obrębie odcinka lędźwiowego kręgosłupa;
- gęstość kości udowej;
- markery resorpcji i budowy kości.
Wśród analizowanych prac znalazło się siedem badań z udziałem 633 kobiet w okresie okołomenopauzalnym lub po menopauzie, oceniających wpływ białka sojowego (bogatego w izoflawony) oraz białka zwierzęcego. Różnice w oddziaływaniu między tymi białkami na kości były bliskie zeru.
Jak podsumowują autorzy, nie można obecnie mówić o przewadze któregokolwiek z tych źródeł białek – być może temat wróci w przyszłych badaniach, w różnych wyselekcjonowanych populacjach. Póki co trzeba przyjąć, że oba źródła białka są równoważne.
Źródło
PLoS One. 2018 Feb 23;13(2):e0192459. Animal versus plant protein and adult bone health: A systematic review and meta-analysis from the National Osteoporosis Foundation. Shams-White MM, Chung M, Fu Z, Insogna KL, Karlsen MC, LeBoff MS, Shapses SA, Sackey J, Shi J, Wallace TC, Weaver CM.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

