Rokitnik promuje dobroczynne bakterie

Sok z rokitnika jest źródłem związków prebiotycznych, które mogą poprawiać skład flory jelitowej. 

Naukowcy zbadali, jakie substancje uwalniane podczas trawienia rokitnika mogą wpływać na florę bakteryjną jelit. Okazało się, że są to kwas kawowy, rutyna i naturalny antyutleniacz – kwas chlorogenowy, przy czym fermentacja bakteryjna powoduje silny wzrost ilości kolejnego dobroczynnego związku, kwercetyny.

Po podaniu rokitnika zaobserwowano wzrost bakterii powszechnie uważanych za korzystne z punktu widzenia zdrowotnego: Lactobacillus oraz Bifidobacterium.

Komentarz

Rokitnik jest bogatym źródłem polifenoli, które są jedną z najintensywniej badanych substancji pod kątem właściwości zdrowotnych. Dziwi nieco fakt, że jego właściwości znane są na całym świecie, a w naszym kraju mało kto o nich słyszał, choć nietrudno się na niego natknąć. Przy czym wpływ probiotyczny na florę jelitową jest tylko jednym z jego postulowanych korzystnych działań na zdrowie.

Źródło

Food Res Int. 2018 Mar;105:324-332. Colonic fermentation of polyphenolics from Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) berries: Assessment of effects on microbial diversity by Principal Component Analysis. Attri S, Sharma K, Raigond P, Goel G.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s