Właściwa zawartość wapnia w diecie i dobre stężenie witaminy D we krwi są czynnikami chroniącymi kobiety przed rozwojem cukrzycy typu 2 – wynika z badania przeprowadzonego przez chińskich naukowców ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu w Zhejiang.
Jest to o tyle ciekawe, że chińska dieta jest – podobnie jak tradycyjna dieta polska – mocno odległa od osławionej diety śródziemnomorskiej, której właściwości protekcyjne udowodniono w licznych badaniach.
W badaniu wzięło udział 605 osób (337 mężczyzn i 268 kobiet) chorych na cukrzycę typu 2 oraz 724 ludzi zdrowych. Przez 2 miesiące oceniano zawartość wapnia w diecie, jej wartość kaloryczną, zawartość tłuszczu w stosunku do kalorii, ilość węglowodanów, a u uczestników badano stężenie glukozy we krwi w 2 godz. od posiłku (parametr świadczący o wydolności trzustki do wydzielania insuliny), parametry lipidowe krwi i stężenie witaminy D.
U zdrowych osób spożycie tłuszczu (bezwzględne oraz w przeliczeniu na kalorie) było istotnie większe niż u chorych na cukrzycę (wbrew pozorom nie musi to świadczyć o tym, że tłuszcz chroni przed cukrzycą – może być tak, że chorzy stosują dietę uboższą w tłuszcz). Jak się można było spodziewać, obie grupy różniły się pod względem parametrów gospodarki węglowodanowej (nie dziwne, skoro jedni mieli cukrzycę, a drudzy nie).
Ale ciekawa właśnie okazuje się odwrotna korelacja między wapniem i witaminą D a ryzykiem cukrzycy u kobiet (nie wykazano takiej zależności u mężczyzn). Oba te związki miały działanie protekcyjne i wiązały się ze zmniejszeniem ryzyka o 60 proc.!
Autorzy wskazują, jak ważne jest dbanie o prawidłową zawartość lub suplementację wapnia w diecie, także u osób ze świeżo rozpoznaną cukrzycą, oraz dodatkowo konieczność oceny parametrów gospodarki kostnej przez dietetyków. A także edukację społeczeństwa o szczególnej ważności tych dwu związków.
Źródło
J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2017;63(4):222-227. Dietary Calcium and Serum 25OHD Protect Chinese Women from Type 2 Diabetes. Feng L, Hu Z, Wang Q