Alarmujące są wyniki badania przeprowadzonego przez polskich naukowców z Poznania. Żywienie naszych dzieci wymaga zdecydowanej zmiany i to jak najszybszej.
Naukowcy badali dzieci w wieku przedszkolnym (4-6 lat) zamieszkujące Piłę. Bazując na danych dostarczonych przez rodziców oceniano spożycie elementarnych składników odżywczych w okresie typowych 7 dni (wliczano również suplementy diety!). Oto skrót obserwacji:
- dziewczynki spożywają mniej białka niż chłopcy (o ok. 10 proc.), nasyconych kwasów tłuszczowych i węglowodanów;
- także spożycie witamin (A, beta-karotenu, B2, B6, C) jest większe u chłopców niż u dziewczynek;
- dziewczynki częściej mają niedostateczne spożycie witaminy E;
- dziewczynki dostarczają w diecie mniej wapnia, fosforu i magnezu;
- dzieci spożywają za dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, za mało wielonienasyconych; zbyt dużo cukrów prostych, za mało błonnika – a są to elementy diety o ogromnym wpływie na przyszłe ryzyko cukrzycy, otyłości i chorób naczyń, zawałów i udarów!
- dzieci piją za mało wody;
- u wszystkich dziewczynek i prawie wszystkich chłopców stwierdzono niedobór witaminy D;
- częsty był też niedobór wapnia i potasu, a nadmiar sodu (warto sobie uświadomić, że walka z nadmiarem sodu w diecie jest podstawą w leczeniu nadciśnienia tętniczego);
- u jednej trzeciej dzieci stwierdzono zbyt małe spożycie jodu.
Komentarz
Nie są to problemy jakoś szczególnie zadziwiające, bo już od dawna zła dieta u dzieci jest problemem tzw. świata cywilizowanego. Co niepokoi, to że rodzice wybranych do badania dzieci okazali się ponadprzeciętnie wykształceni i sytuowani, a więc wydawałoby się – powinni być zainteresowani jak najlepszym żywieniem własnych dzieci. I prawdopodobnie są, tylko sami nie mają świadomości, jak wygląda zdrowa dieta na talerzu, albo przegrywają walkę z reklamą fast-żywności i słodyczy. Jest zatem wiele do zrobienia – pierwszy krok to uświadomienie, jak ważne jest picie wody (a nie słodkich napojów) i suplementacja witamin, równolegle z właściwą dietą, którą po prostu trzeba wprowadzić – dla zdrowia i długiego życia naszych dzieci. Jak to zrobić, to już inna sprawa…
Andrzej Balcerzak
Źródło
BMC Pediatr. 2017 Dec 19;17(1):207. Gender differences and typical nutrition concerns of the diets of preschool children – the results of the first stage of an intervention study. Merkiel-Pawłowska S, Chalcarz W.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

