Alfa-mangostyna, związek izolowany z owocni mangostanu, ma właściwości hamujące formowanie biofilmu bakteryjnego. Naukowcy wykazali to, używając jako testowych drobnoustrojów gronkowca złocistego, w tym zarówno wrażliwego, jak i opornego na antybiotyki.
Dodatkowo sprawdzono, że alfa-mangostyna uszkadza błony komórkowe, co może tłumaczyć jej działanie przeciwbakteryjne.
Badanie polegało na ocenie zdolności trzech szczepów gronkowca złocistego do formowania biofilmów (w uproszczeniu – dość zaawansowanych kolonii bakteryjnych). Alfa-mangostyna okazała się hamować ich rozmnażanie i tworzenie kolonii już w stężeniach 4,6-9,2 μmol/l, przy czym, co ciekawe, podatniejsze okazywały się szczepy wrażliwe na antybiotyki niż szczepy oporne na beta-laktamy, jak np. penicylina (MRSA – methicillin-resistant Staphylococcus aureus). Co więcej, już dwukrotne zwiększenie stężenia alfa-mangostyny działało nie hamująco, a wręcz bakteriobójczo!
Autorzy sugerują, by przemysł farmaceutyczny zainteresował się mangostanem jako źródłem inspiracji do tworzenia nowych antybiotyków, zwłaszcza skierowanych przeciwko szczepom opornym na liczne leki przeciwbakteryjne, jak MRSA.
Andrzej Balcerzak
Źródło
Asian Pac J Trop Med. 2017 Dec;10(12):1154-1160. Antibiofilm activity of α-mangostin extracted from Garcinia mangostana L. against Staphylococcus aureus. Phuong NTM, Van Quang N, Mai TT, Anh NV, Kuhakarn C, Reutrakul V, Bolhuis A.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

