Składniki diety zapobiegają włóknieniu wątroby

Pewne substancje obecne w pożywieniu mają potencjał w zapobieganiu włóknieniu wątroby. Należą do nich:

  • astaksantyna – żółty barwnik z grupy terpenów, obecny w glonach, łososiu, kryle i innych morskich skorupiakach;
  • kurkumina – główny składnik kurkumy;
  • borówki;
  • sylimaryna – kompleks flawonoidów uzyskiwany z ostropestu plamistego;
  • kawa;
  • witamina C;
  • witamina D;
  • witamina E;
  • resweratrol – związek wydzielany m.in. przez czerwone winogrona w odpowiedzi na stres, np. zakażenie, obecny w czerwonym winie;
  • kwercetyna – flawonol o działaniu przeciwzapalnym, obecny m.in. w głogu, kasztanach i czerwonych winogronach;
  • galusan epigallokatechiny – polifenol o bardzo silnych właściwościach antyutleniających, obecny w olbrzymiej ilości w zielonej herbacie.

Autorzy zwracają uwagę, że obecnie najczęstszą chorobą wątroby jest niealkoholowe stłuszczenie wątroby, które rozwija się w odpowiedzi na złą dietę i otyłość, a prowadzi od nadmiaru tłuszczu zgromadzonego w wątrobie poprzez jej zapalenie (gdy układ odpornościowy reaguje aktywacją i próbą zniszczenia komórek wątroby) aż do włóknienia (odkładanie kolagenu jest reakcją obronną) i w końcu do jej marskości (gdy włóknienie okaże się tak duże, że między włóknami kolagenu już nie mogą regenerować się komórki wątroby i wątroba staje się mała i zwłókniała) i ostatecznie nawet do rozwoju raka wątroby.

Komentarz

Substancje o działaniu przeciwzapalnym obecne w diecie są ważnym elementem walki z otyłością, stanem zapalnym i uszkodzeniem wątroby. Co nie zmienia faktu, że najważniejsza jest zmiana diety na mocno warzywną, a nie pochłanianie schabowych, żeberek i mielonych z suplementacją tych dobroczynnych składników. Rozwiązaniem jest zdrowia dieta ORAZ suplementacja, a nie suplementacja ZAMIAST zdrowej diety.

Na podstawie

J Nutr Biochem. 2017 Nov 16;55:1-11. Food components with antifibrotic activity and implications in prevention of liver disease. Bae M, Park YK, Lee JY.