Witamina D to lepszy skład ciała i tłuszczów

Stężenie witaminy D we krwi u starszych osób koreluje pozytywnie z frakcją HDL (zwaną „dobrym cholesterolem”) i całkowitą masą mięśniową oraz mniejszym obwodem w pasie i lepszymi parametrami gospodarki lipidowej. 

Są to wyniki badania przeprowadzonego w Hiszpanii z udziałem blisko 400 osób w wieku 55-88 lat. Naukowcy analizowali stężenie witaminy we krwi i porównywali je ze stężeniem lipoprotein niskiej gęstości (LDL), wysokiej gęstości (HDL), całkowitym cholesterolem oraz składem ciała: masa tłuszczowa, masa beztłuszczowa, obwód w pasie. Oceniano także aktywność fizyczną oraz ilość przyjmowanej witaminy D.

U osób z prawidłowym stężeniem witaminy D stwierdzono:

  • lepszy stosunek całkowitego cholesterolu do HDL, większe HDL i mniejsze triglicerydy (parametry świadczące o mniejszym zagrożeniu miażdżycą i jej konsekwencjami);
  • lepsze BMI i mniejszy obwód w pasie (czyli osoby te były chudsze);
  • większą masę mięśniową.

Osoby ze zbyt małym stężeniem „dobrego cholesterolu” częściej miały z kolei deficyt witaminy D.

Andrzej Balcerzak

Źródło:

J Nutr Health Aging. 2017;21(10):1329-1336. Better Body Composition and Lipid Profile Can Be Associated with Vitamin D Status in Spanish Elderly? The PHYSMED Study. Souza WN, Aparicio-Ugarriza R, Bibiloni MM, Palacios G, Aguilar I, Tur JA, González-Gross M.


Odkryj więcej z integmed.pl

Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.