Połączenie probiotyków i mleka może stać się istotnym wsparciem starzejącej się populacji. Badacze z Korei Płd. wykazali, że interwencja taka, modulująca działanie osi jelito-mózg, może usprawniać funkcje poznawcze u starszych osób. Z poczynionych w tym badaniu obserwacji wynika wstępnie, że mleka w tym celu nie powinno się przyjmować zbyt dużo.
Autorzy przeprowadzili badanie kliniczne wykorzystujące szczep Lacticaseibacillus rhamnosus CBT-LR5 (LR5) w połączeniu z odtłuszczonym mlekiem w proszku. Porównali skutki tej samej ilości probiotyku i różnych dawek mleka w grupie 20 osób ok. 70 r.ż. z podejrzeniem łagodnych zaburzeń poznawczych.
Uczestników przydzielono losowo do grupy otrzymującej dawkę małą (10 mld CFU i 1622 mg mleka) lub dużą (10 mld CFU i 4055 mg mleka).
Po 12 tygodniach grupa małej dawki wykazała istotną poprawę ogólną funkcji poznawczych, szczególnie w testach nazywania i opóźnionego przypominania. Grupa dużej dawki wykazała natomiast poprawę w testach orientacji. W pierwszej grupie odnotowano istotne zmniejszenie poziomu amyloidu-β1-40/42 we krwi oraz korzystne zmiany w składzie mikroflory jelitowej.
Amyloid β (Aβ) to peptyd powstający w wyniku metabolizmu białka prekursorowego amyloidu, którego nadmierne gromadzenie się jest kluczowym markerem choroby Alzheimera. Aβ1-40 i Aβ1-42 to dwie główne izoformy tego peptydu. Ta druga ma większą skłonność do agregacji i łatwiej tworzy blaszki amyloidowe w mózgu. Pierwsza jest mniej toksyczna i świadczy o dysfunkcji śródbłonka (wiąże się z angiopatią amyloidową i ryzykiem udarów). Dla choroby Alzheimera charakterystyczne jest obniżenie stosunku Aβ1-42 i Aβ1-40 (z powodu spadku Aβ42 w wyniku odkładania się w mózgu).
Argumenty za dołączaniem mleka do probiotyku obejmują:
- wsparcie odżywcze dla pałeczek kwasu mlekowego (mleko jest dla nich prebiotykiem);
- dostarczanie bakteriom substratów do wytwarzania związków wpływających na działanie mózgu;
- bezpośredni wpływ substancji aktywnych zawartych w mleku na działanie komórek nerwowych (np. pochodne laktoglobuliny stymulują regiony odpowiedzialne za biegłość językową);
- uszczelnianie bariery jelitowej.
Dane z wcześniejszych badania wskazują, że dla działania układu nerwowego korzystniejsze jest spożywanie mniejszych (1-2 szklanki), a nie dużych ilości mleka. Wyniki omawianej pracy wydają się to potwierdzać, jednak ze względu na małą liczebność grupy konieczne jest ich potwierdzenie w kolejnych badaniach.
Dobroczynne bakterie jelitowe mogą modulować reakcje zapalne lub wpłwyać aktywność enzymów rozkładających amyloid β. W ten sposób mogą przyczyniać się do ochrony przed neurodegeneracją. Suplementacja odpowiednimi probiotykami z prebiotykami może zmieniać skład mikrobioty jelit, przywracając równowagę między różnymi populacjami mikroorganizmów. To zaś może przekładać się na profilaktykę i hamowanie progresji chorób cywilizacyjnych. Jest to intensywnie badane z uwagi na postępujące starzenie się populacji na całym świecie.
Na podstawie
Jung SJ, Cho K, Jung ES, Son D, Byun JS, Kim SI, Chae SW, Yang JC, Lee SO, Lim S. Augmenting Cognitive Function in the Elderly with Mild Cognitive Impairment Using Probiotic Lacticaseibacillus rhamnosus CBT-LR5: A 12-Week Randomized, Double-Blind, Parallel-Group Non-Comparative Study. Nutrients. 2025 Feb 14;17(4):691. doi: 10.3390/nu17040691. PMID: 40005019; PMCID: PMC11858765.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

