Hiszpańscy naukowcy z Instytutu Nauk o Żywności ukazali możliwe mechanizmy molekularne stojące za zdolnością żurawin do ochrony przed zakażeniami układu moczowego. Wydaje się, że ważnym aspektem jest ich zdolność do uszczelniania nabłonka (nie tylko zresztą dróg moczowych).
Autorzy użyli laboratoryjnego modelu nabłonka (komórki Caco-2 i T24). Są one szeroko stosowane w badaniach naukowych w celu oceny wpływu różnych substancji na procesy zachodzące w strukturach posiadających taki nabłonek (Caco-2: jelita, T24: drogi moczowe).
Opływający warstwę komórek Caco-2 płyn zawierający elementy żurawin zmieniał rożne aspekty czynności tych komórek. Zaobserwowano m.in. wzrost transepitelialnej oporności elektrycznej i ograniczenie transportu parakomórkowego. Zmiany te świadczą o uszczelnianiu się nabłonka. Potwierdzają to obserwacje nawet 4-krotnego wzrostu ekspresji genów kodujących białka odpowiadające za połączenia ścisłe, np. okludyny, klaudyny.
Podobne efekty ochronne (choć mniejszego stopnia) zaobserwowano, gdy symulowano wcześniejszą infekcję uropatogennym szczepiem Escherichia coli (UPEC). W modelu nabłonka dróg moczowych (zarówno niezainfekowanych, jak i zainfekowanych UPEC) aplikacja związków fenolowych pochodzących z żurawin także wiązała się z poprawą integralności i przepuszczalności bariery nabłonkowej.
Wyniki tej pracy sugerują, że działanie żurawin (a konkretnie ich wpływ prometaboliczny oraz zapobieganie zakażeniom układu moczowego) może wynikać z ich zdolności do uszczelniania bariery jelitowej oraz nabłonka dróg moczowych.
Na podstawie
González de Llano D, Roldán M, Taladrid D, Relaño de la Guía E, Moreno-Arribas MV, Bartolomé B. Cranberry Polyphenols and Prevention against Urinary Tract Infections: New Findings Related to the Integrity and Functionality of Intestinal and Urinary Barriers. J Agric Food Chem. 2024 May 8;72(18):10328-10338. doi: 10.1021/acs.jafc.3c07169. Epub 2024 Apr 23. PMID: 38651941; PMCID: PMC11082924.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

