Suplementacja cynamonu korzystnie wpływa na parametry gospodarki węglowodanowej – uznają autorzy niedawnej metaanalizy badań klinicznych  z udziałem chorych na cukrzycę typu 2. Praca ta wspiera wykorzystanie cynamonu jako nutraceutyku uzupełniającego terapię cukrzycy. 

Autorzy przeanalizowali 24 takie badania i stwierdzili, że (w porównaniu z grupami kontrolnymi):

  • cynamon istotnie statystycznie zmniejszał poziom glikemii na czczo (efekt zgodnie z przyjętą metodologią można uznać za duży);
  • cynamon zmnieszał insulinooporność (efekt porównywalny z wcześniejszym);
  • cynamon zmniejszał poziom hemoglobiny glikowanej (HbA1c, efekt średni). 

Nie wpływał natomiast cynamon na stężenie insuliny we krwi. 

Choć istnieją obiecujące wyniki badań laboratoryjnych i klinicznych, to nadal konieczne są dalsze pracy, aby potwierdzić te działania i zdefiniować optymalne zasady wykorzystania cynamonu we wspieraniu leczenia cukrzycy. Ważny jest rodzaj cynamonu (na rynku są co najmniej dwa o różnym profilu bezpieczeństwa), optymalna dawka oraz czas stosowania. Wszelkie decyzje terapeutyczne należy zatem podejmować we współpracy ze specjalistą. 

Na podstawie

Moridpour AH, Kavyani Z, Khosravi S, Farmani E, Daneshvar M, Musazadeh V, Faghfouri AH. The effect of cinnamon supplementation on glycemic control in patients with type 2 diabetes mellitus: An updated systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Phytother Res. 2024 Jan;38(1):117-130. doi: 10.1002/ptr.8026. Epub 2023 Oct 11. PMID: 37818728.


Odkryj więcej z integmed.pl

Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.