Dostępne wyniki badań sugerują, że wybrane polifenole roślinne mogą być skuteczne w profilaktyce lub leczeniu choroby Parkinsona – stwierdzili autorzy z Autonomicznego Uniwersytetu Jukatanu (Meksyk). Trzeba przeprowadzić więcej badań interwencyjnych, aby potwierdzić te obserwacje. 

Wnioski takie przyniosła analiza badań klinicznych i badań kohortowych oceniających związki między ryzykiem oraz objawami choroby Parkinsona a spożyciem produktów bogatych w polifenole. Są to związki o strukturze chemicznej zawierającej co najmniej jedną grupę fenolową. Występują w owocach, warzywach, w herbacie, kawie, czerwonym winie i in. Mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i antynowotworowe. 

Autorzy przeanalizowali 5 badań (trzy randomizowane badania kliniczne i dwa badania kohortowe). Z analizy wynika, że: 

  • spożycie już dwóch porcji antocyjanin tygodniowo wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju choroby Parkinsona (antocyjaniny to grupa polifenoli występująca w owocach jagodowych, np. jeżynach, porzeczkach, truskawkach);
  • stosowanie produktów bogatych we flawonoidy, jak kurkuma, lukrecja czy kakao wiąże się z poprawą funkcji motorycznych w chorobie Parkinsona. 

Nie wykazano wpływu polifenoli na inne aspekty, np. tempo progresji choroby, funkcje poznawcze czy nastrój. Mimo to, dostępne prace sugerują efekt neuroprotekcyjny polifenoli, który może okazać się szczególnie istotny w chorobie Parkinsona. Charakteryzuje się ona bowiem obumieraniem komórek nerwowych produkujących dopaminę w specyficznym regionie mózgu, nazywanym istotą czarną. Ten właśnie proces powoduje objawy (drżenie, sztywność mięśni, trudności z równowagą i koordynacją, zaburzenia funkcji poznawczych). Wykorzystanie substancji neuroprotekcyjnych mogłoby wesprzeć aktualne metody leczenia, które notabene nie oferują wyleczenia, a jedynie łagodzenie objawów. Niezbędne są jednak dalsze badania, a autorzy wskazują na ich szczególną pilność. 

Na podstawie

González-May CA, Barradas-Castillo MDR, Perera-Rios JH, Gallegos-Tintoré S, Pérez-Izquierdo O, Aranda-González II. Dietary flavonoids may have a protective and therapeutic effect in Parkinson disease: A systematic review. Nutr Res. 2024 Jan;121:39-50. doi: 10.1016/j.nutres.2023.10.004. Epub 2023 Nov 3. PMID: 38039600.


Odkryj więcej z integmed.pl

Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.