Coraz więcej danych wskazuje na przydatność interwencji nutraceutycznych w leczeniu czuciowej neuropatii cukrzycowej – uważają specjaliści z Grecji, autorzy niedawno opublikowanej pracy przeglądowej. 

Choroba ta jest skutkiem uszkodzenia przez glukozę nerwów obwodowych. Długotrwale zwiększone stężenie cukru we krwi, charakterystyczne dla cukrzycy, prowadzi po wielu latach do zaburzeń funkcji nerwów. W zakresie czucia obserwuje się zwłaszcza przewlekły ból, mrowienie, uczucie palenia lub drętwienie obejmujące często (ale nie wyłącznie!) stopy i nogi. Utrata czucia zwiększa z kolei ryzyko urazów, owrzodzeń i infekcji.

Ból w przebiegu neuropatii cukrzycowej może istotnie wpływać na jakość życia, zaburzać sen, a nawet prowadzić do depresji. 

Leczenie tego rodzaju neuropatii jest skomplikowane i obejmuje ścisłą kontrolę poziomu glukozy we krwi, jak i zwalczanie bólu za pomocą różnorodnych leków (w tym przeciwpadaczkowych, przeciwdepresyjnych). Wykorzystuje się też fizykoterapię i rehabilitację, i oczywiście poszukuje skutecznych nutraceutyków, przede wszystkim tych o działaniu neuroprotekcyjnym. Prace badawcze są wciąż na wstępnym etapie, choć kilka takich produktów znalazło już miejsce w rekomendacjach postępowania lekarskiego (np. pochodna witaminy B, benfotiamina, czy kwas alfa-liponowy). 

Zdaniem autorów omawianej pracy najbardziej obiecujące kolejne nutraceutyki w tej chorobie to witaminy z grupy E i kompleks witamin B, kwasy omega-3, koenzym Q10 i N-acetylocysteina. 

Na podstawie

Apergi K, Papanas N. Dietary and Nutritional Supplementation for Painful Diabetic Neuropathy: A Narrative Review. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2023 Dec;131(12):646-655. doi: 10.1055/a-2188-1745. Epub 2023 Oct 9. PMID: 37813369.


Odkryj więcej z integmed.pl

Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.