Które nutraceutyki mają najlepiej udokumentowane w badaniach naukowych działanie wspierające odchudzanie? Na to pytanie ma odpowiedzieć przegląd systematyczny i metaanaliza 111 badań klinicznych z randomizacją i grupą kontrolną. Wzięło w nich udział łącznie przeszło 6 tys. osób.

Największa jakość dowodów (pojęcie odzwierciedlające stopień pewności, że poczynione w badaniu obserwacje są wiarygodne) dotyczyła spiruliny (średnio 1,77 kg utraty wagi).

Umiarkowanej jakości dowody wskazują na skuteczność suplementacji:

  • kurkuminy (utrata 0,8 kg w związku z suplementacją);
  • psyllium (utrata 3,7 kg);
  • chitosanu (utrata 1,7 kg);
  • czarnuszki siewnej (utrata 2 kg).

Dowody mniejszej jakości wiążą się ze stosowaniem:

  • zielonej herbaty, zarówno w formie naparu, jak i suplementacji ekstraktu (utrata 1,25 kg);
  • glukomannanu (utrata 1,36 kg).

Z przeglądu wynika, że istotna klinicznie utrata wagi wiąże się z wykorzystaniem psyllium. Nasiona babki płesznik czy babki jajowatej są bogate w błonnik, który działa wielokierunkowo, m.in. urudnia wchłanianie związków wysokoenergetycznych oraz odżywia dobroczynne bakterie jelitowe.

Na podstawie
Shahinfar H, Jayedi A, Torabynasab K, Payandeh N, Martami F, Moosavi H, Bazshahi E, Shab-Bidar S. Comparative effects of nutraceuticals on body weight in adults with overweight or obesity: A systematic review and network meta-analysis of 111 randomized clinical trials. Pharmacol Res. 2023 Sep 29;196:106944. doi: 10.1016/j.phrs.2023.106944. Epub ahead of print. PMID: 37778464.


Odkryj więcej z integmed.pl

Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.