W badaniu klinicznym przeprowadzonym w Iranie zaobserwowano, że podanie spiruliny poprawiało stan pacjentów z chorobą Alzheimera.
Badanie miało charakter randomizowany, uczestniczyło w nim 60 chorych; przez 12 tygodni połowa otrzymywała spirulinę w dawce 500 mg co 12 godz., połowa placebo.
Suplementacja spiruliny wiązała się z istotną poprawą wyniku MMSE (powszechnie wykorzystywany w praktyce klinicznej szybki test oceniający funkcje poznawcze). W badaniach biochemicznych odnotowano z kolei:
- redukcję stężenia hs-CRP (białka C-reaktywnego, markera procesów zapalnych);
- redukcję stężenia glukozy na czczo;
- redukcję insulinooporności.
Spirulina to mikroorganizm o dużej zawartości białka, witamin i minerałów. Białko i błonnik mogą przyczyniać się do intensyfikacji uczucia sytości i m.in. w ten sposób spirulina może wpływać na parametry metabolizmu. Spirulina jest też badana pod kątem zdolności do redukowania stanów zapalnych, które są powiązane z otyłością i cukrzycą. Nie wyjaśniono wciąż jednak ostatecznie, w jaki sposób metabolizm i reakcja zapalna są powiązane z rozwojem choroby Alzheimera (choć mogą mieć związek z funkcjami poznawczymi). Wyniki oczekują potwierdzenia w kolejnych badaniach.
Na podstawie
Tamtaji OR, Heidari-Soureshjani R, Asemi Z, Kouchaki E. The effects of spirulina intake on clinical and metabolic parameters in Alzheimer’s disease: A randomized, double-blind, controlled trial. Phytother Res. 2023 Jul;37(7):2957-2964. doi: 10.1002/ptr.7791. Epub 2023 Mar 2. PMID: 36861852.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

