Biochemicy z Brazylii podsumowali na łamach czasopisma Nutrients aktualną wiedzę dotyczącą działania prozdrowotnego jagód açaí.

Brazylia jest największym eksporterem tego owocu, zaliczanego ze względu na swoje właściwości do tzw. superowoców (superfruits). Euterpa warzywna (palma dająca owoce açaí) nie rośnie poza Amazonią. 

Skład jagód açaí jest dość specyficzny, bo połowę związków chemicznych stanowią wysokoenergetyczne tłuszcze (w większości nienasycone). Do pozostałych związków zalicza się błonnik, białka, minerały i witaminy, w tym z grupy B, a także polifenole, zwłaszcza antocyjanidyny i proantocyjanidyny, katechina, kwercetyna, lignany, karotenoidy. 

W badaniach podstawowych wykazano liczne właściwości jagód açaí, od przeciwzapalnego i antyoksydacyjnego, przez prometaboliczne, kardioprotekcyjne, antynowotworowe, przeciwbólowe, przeciwdrgawkowe, przeciwpasożytnicze, po przeciwstarzeniowe. Apogeum publikacji naukowych przypadło na 2019 r. 

W dotychczas przeprowadzonych badaniach klinicznych z użyciem produktów odnotowano:

  • poprawę w zakresie markerów biochemicznych świadczących o zdolnościach antyoksydacyjnych;
  • poprawę czynności śródbłonka (mierzoną zdolnością do rozkurczu naczyń w zależności od przepływu krwi);
  • osłabienie stresu metabolicznego towarzyszącego krótkotrwałym wysiłkom fizycznym o dużej intensywności (i wydłużenie czasu do wyczerpania fizycznego taką aktywnością);
  • zmniejszenie dyskomfortu związanego z szumami usznymi;
  • redukcję glikemii i stężenia insuliny we krwi (tylko w jednym badaniu z kilku);
  • zwolnienie narastania stężenia PSA u pacjentów z nawrotowym rakiem prostaty. 

Obserwowane efekty, niewątpliwie interesujące, wymagają potwierdzenia w kolejnych badaniach klinicznych. 

Na podstawie

Laurindo LF, Barbalho SM, Araújo AC, Guiguer EL, Mondal A, Bachtel G, Bishayee A. Açaí (Euterpe oleracea Mart.) in Health and Disease: A Critical Review. Nutrients. 2023 Feb 16;15(4):989. doi: 10.3390/nu15040989. PMID: 36839349; PMCID: PMC9965320.


Odkryj więcej z integmed.pl

Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.