Przemysł spożywczy dostrzega znaczenie nutraceutyków. Przykładowym wyrazem takiego zainteresowania jest niedawno opublikowana przez przedstawicieli międzynarodowego koncernu praca naukowa będąca metaanalizą danych z badań oceniających przydatność babki płesznik (psyllium) w odchudzaniu.
Psyllium jest bogatym źródłem błonnika, zawiera zwłaszcza włókna rozpuszczalne, tworzące w kontakcie z wodą żel, który pomaga w utrzymaniu odpowiedniej konsystencji stolca i reguluje ruchy jelit. Dzięki temu psyllium ma działanie przeczyszczające, zwiększa objętość stolca, ułatwia wypróżnianie i zmniejsza ryzyko zaparć. Psyllium może też pomagać w kontroli poziomu cukru we krwi, zwłaszcza u osób z cukrzycą typu 2. Rozpuszczalne włókna opóźniają wchłanianie węglowodanów, co pomaga zapobiegać gwałtownym skokom stężenia glukozy we krwi po posiłku. Regularne spożywanie psyllium może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL (zwanego „złym” cholesterolem). Włókna błonnika utrudniają wchłanianie cholesterolu i nasilają jego eliminację.
Ze względu na te właściwości psyllium wykorzystuje się do wspierania odchudzania. Spożywanie psyllium pomaga zwiększyć uczucie sytości, co z kolei może przełożyć się na ograniczenie objętości posiłku, mniejsze spożycie kalorii i łatwiejszą kontrolę wagi ciała.
Autorzy dokonali przeglądu i metaanalizy badań klinicznych, w ramach których stosowano psyllium przez co najmniej 2 miesiące, z intencją wspomagania odchudzania. Do analizy włączono sześć takich badań z łącznym udziałem 354 osób. Wyniki wskazują, że podawanie psyllium tuż przed posiłkiem (ok. 10 g dziennie) wiązało się z utratą masy ciała (średnio o ok. 2 kg), zmniejszeniem BMI ( o ok. 0,8) i obwodu w pasie (o ok. 2 cm) w perspektywie kilku miesięcy.
Wnioski praktyczne są dwa:
- ewentualna suplementacja babki płesznik z intencją odchudzania powinna trwać odpowiednio długo;
- nie jest magicznym sposobem na utratę wagi bez wysiłku.
Satysfakcjonujące rezultaty będą wymagać wdrożenia licznych zmian stylu życia i suplementacja będzie je wspierać, ale ich nie zastąpi.
Na podstawie
Gibb RD, Sloan KJ, McRorie JW Jr. Psyllium is a natural nonfermented gel-forming fiber that is effective for weight loss: A comprehensive review and meta-analysis. J Am Assoc Nurse Pract. 2023 May 10. doi: 10.1097/JXX.0000000000000882. Epub ahead of print. PMID: 37163454.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

