Naukowcy z Arabii Saudyjskiej stwierdzili, że dodanie magnezu do wody pitnej może być przydatne we wspieraniu metabolizmu.
Autorzy przetestowali ten pomysł w ramach randomizowanego badania klinicznego z udziałem 102 chorych na cukrzycę typu 2. Podawano im do picia niskozmineralizowaną wodę z dodatkiem różnych ilości magnezu (20 lub 50 mg/l). Grupa kontrolna otrzymywała do picia wodę bez dodatku magnezu.
Po 3 miesiącach w grupie z najwyższą dawką suplementowanego magnezu stwierdzono poprawę pewnych wskaźników metabolizmu:
- HbA1C (istotna statystycznie redukcja o 0,2 pkt proc.);
- stężenia insuliny;
- stopnia insulinooporności (w modelu HOMA-IR).
Nie odnotowano natomiast redukcji glikemii na czczo. Wskazuje to, że magnez może usprawniać wydajność metabolizmu węglowodanów, jednak nie wystarcza do cofnięcia zmian towarzyszących cukrzycy typu 2. Konieczne są znacznie bardziej gruntowne zmiany stylu życia, diety i aktywności fizycznej, i leczenie farmakologiczne. Może jednak być magnez rozważany jako element uzupełniający całościową terapię, zmniejszający insulinooporność. To zjawisko leży bowiem u podstaw patofizjologii cukrzycy typu 2.
Na podstawie
Albaker WI, Al-Hariri MT, Al Elq AH, Alomair NA, Alamoudi AS, Voutchkov N, Ihm S, Namazi MA, Alsayyah AA, AlRubaish FA, Alohli FT, Zainuddin FA, Alobaidi AA, Almuzain FA, Elamin MO, Alamoudi NB, Alamer MA, Alghamdi AA, AlRubaish NA. Beneficial effects of adding magnesium to desalinated drinking water on metabolic and insulin resistance parameters among patients with type 2 diabetes mellitus: a randomized controlled clinical trial. NPJ Clean Water. 2022;5(1):63. doi: 10.1038/s41545-022-00207-9. Epub 2022 Nov 12. PMID: 36408199; PMCID: PMC9660218.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

