Ekstrakt z pestek winogron zmienia właściwości komórek śródbłonka, co przekłada się na napięcie tętnic, oraz wpływa na nastrój – ogłosił zespół naukowców z Niemiec i Włoch.
Pestki winogron są bogatym źródłem aktywnych biologicznie polifenoli, związków wiązanych z długowiecznością populacji basenu Morza Śródziemnego. Wykazano, że polifenole winogron działają przeciwzapalnie i wpływają na stan ściany naczyń krwionośnych, zarówno w układzie tętniczym, jak i żylnym. W przedstawianym eksperymencie opisano działanie ekstraktu z pestek winogron na ludzkie komórki śródbłonka pochodzące z żyły pępowinowej oraz przeprowadzono badanie z udziałem ogólnie zdrowych ochotników z nieznacznie podniesionym ciśnieniem tętniczym.
W pierwszej części zaobserwowano, że inkubacja komórek śródbłonka z ekstraktem z winogron zaowocowała zmniejszeniem wydzielania endoteliny oraz cząsteczek adhezji międzykomórkowej ICAM, a także aktywacją syntazy tlenku azotu. Zjawiska te świadczą o korzystnym wpływie ekstraktu z winogron na poziomie komórkowym, powinny przekładać się na lepszy rozkurcz naczyń, lepsze ukrwienie narządów docelowych oraz wygaszanie reakcji zapalnej w ścianie naczyniowej (która, jak dziś wiemy, leży u podłoża rozwijającej się wiele lat miażdżycy). Zjawiska te będą wymagać jeszcze potwierdzenia w kolejnych badaniach klinicznych, jednak wstępnej weryfikacji dokonali autorzy omawianej pracy. Po 16 tygodniach suplementacji badanego ekstraktu u mężczyzn nastąpiło istotne statystycznie obniżenie ciśnienia tętniczego, rzędu 4,6/3,2 mmHg. Odkryto coś jeszcze: mianowicie zmniejszenie lęków i zmartwień, napięcia i większą punktację w skali oceniającej wymiar radości.
To nie pierwsze badanie kliniczne wykazujące obniżający ciśnienie tętnicze wpływ polifenoli z winogron. Stopień obniżenia nie jest wielki, ale trzeba pamiętać, że nawet niewielkie obniżenie ciśnienia będzie przekładać się na zmniejszenie ryzyka sercowo-naczyniowego w perspektywie wielu lat. Są też badania dokumentujące pozytywny wpływ polifenoli na nastrój. Być może zresztą oba działania są ze sobą powiązane – stara, już zapomniania, ale popularna niegdyś teoria wiązała rozwój chorób układu krążenia, zwłaszcza zawałów serca, z nadmierną drażliwością i nerwowością powodującymi stan przewlekłego napięcia i stresu, czyli ze wzorem zachowania A.
I nie jest niczym dziwnym, że naturalne substancje działają przeciwnadciśnieniowo – potężna grupa leków na nadciśnienie zwana inhibitorami konwertazy jest pochodzenia naturalnego, działanie przeciwnadciśnieniowe ma też bogata w warzywa i owoce dieta DASH. A przecież także picie umiarkowanych ilości czerwonego wina kardiolodzy od wielu lat wiążą ze zmniejszeniem ryzyka chorób układu krążenia.
Na podstawie
Schön C, Allegrini P, Engelhart-Jentzsch K, Riva A, Petrangolini G. Grape Seed Extract Positively Modulates Blood Pressure and Perceived Stress: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study in Healthy Volunteers. Nutrients. 2021 Feb 17;13(2):654. doi: 10.3390/nu13020654. PMID: 33671310; PMCID: PMC7922661.