Cynamaldehyd, główny składnik cynamonu cejlońskiego wydaje się zmniejszać stężenie glukozy we krwi w stopniu większym nawet niż popularny lek przeciwcukrzycowy metformina – piszą indyjscy naukowcy. 

Cynamaldehyd i inne związki aktywne cynamonu na poziomie komórkowym:

  • uwrażliwiają tkanki obwodowe na działanie insuliny (w wyniku zniesienia blokady aktywacji receptora dla insuliny);
  • działają antyoksydacyjnie;
  • nasilają transkrypcję genów odpowiadających za metabolizm glukozy;
  • stymulują przemieszczanie transporterów glukozy GLUT4 z wnętrza komórki na powierzchnię błony komórkowej, co może ułatwiać obniżenie stężenia glukozy we krwi. 

Przeprowadzono kilka badań klinicznych z cynamonem u chorych na cukrzycę, stwierdzono w nich m.in.:

  • poprawę parametrów kontroli cukrzycy, m.in glikemii na czczo, HbA1c, przypadkowego pomiaru glikemii;
  • poprawę profilu lipidowego.  

Autorzy uważają, że cynamon można wykorzystywać (do łyżeczki dziennie) jako modulator metabolizmu, choć nie jako metoda zastępująca leki przeciwcukrzycowe.

Testowane w badaniach dawki obejmowały 1-6 g cynamonu dziennie; z uwagi choćby na spory problem z identyfikacją źródła i rodzaju cynamonu warto, aby osoby decydujące się na suplementację prowadziły ją pod kontrolą specjalisty i monitorowały parametry biochemiczne (zwłaszcza te oceniające stan wątroby). 

Na podstawie

Sharma S, Mandal A, Kant R, Jachak S, Jagzape M. Is Cinnamon Efficacious for Glycaemic Control in Type-2 Diabetes Mellitus? J Pak Med Assoc. 2020 Nov;70(11):2065-2069. PMID: 33341863.