Poszukiwania skutecznych sposobów zapobiegania i leczenia COVID-19 postanowili wesprzeć swą wiedzą naukowcy z Indii, publikując pracę poglądową na temat  nutraceutyków o działaniu przeciwwirusowym, antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym albo jeszcze inaczej wspierających odporność organizmu. 

Autorzy uważają, że kombinacja takich substancji może pomóc zwiększyć efektywność działania układu immunologicznego, a to może pomóc zdusić zakażenie w zarodku, nie dopuszczając do rozwoju nadmiernie wygórowanej reakcji zapalnej. 

Do takich nutraceutyków zaliczają:

  • cynk;
  • witaminę D;
  • witaminę C;
  • kurkuminę;
  • aldehyd cynamonowy (składnik olejku cynamonowego);
  • alicynę (ważny składnik przeciwdrobnoustrojowy czosnku);
  • piperynę (składnik czarnego pieprzu);
  • selen;
  • propolis;
  • probiotyki, zwłaszcza z rodzaju Bifidobacterium oraz Lactobacillus;
  • laktoferynę;
  • kwercetynę.

Autorzy przyznają, że nie ma badań naukowych wiążących skuteczność wymienionych nutraceutyków z leczeniem COVD-19. Zauważają jednak, że jest sporo danych z wcześniejszych badań, na podstawie których można wnioskować o ich potencjalnej przydatności w chorobach wirusowych, a część ma laboratoryjnie potwierdzone działanie anty-SARS-CoV2 lub (dotyczy pierwszych trzech) nawet rozpoczęte badania kliniczne w zakażeniu nowym koronawirusem. Uważają, że odpowiednie ich połączenie może się okazać przydatne w COVID-19. 

Niewątpliwie COVID-19 jest dużym wyzwaniem dla współczesnej medycyny. Nie tylko ze względu na szeroko pojęty brak zasobów w ochronie zdrowia, ale też brak skutecznych leków. Nie ma zgodności wśród lekarzy, czy w takiej sytuacji można, czy nie można stosować nieprzebadane w tej chorobie leki. Ba! Ci, którzy w naszym kraju zwracają publicznie uwagę na ich możliwą skuteczność, potrafią mieć zarzuty dyscyplinarne z izby lekarskiej. W USA tymczasem prof. Paul Marik z East Virginia State University bez obiekcji zaleca stosowanie nutraceutyków w profilaktyce i leczeniu COVID-19, łącząc je z lekami (zarówno tymi wydawanymi na receptę, jak i dostępnymi bez recepty), z czym można dokładniej zapoznać się w osobnym wpisie

Na podstawie

Front Immunol. 2020 Oct 7;11:570122. Immune-Boosting, Antioxidant and Anti-inflammatory Food Supplements Targeting Pathogenesis of COVID-19. M Mrityunjaya et al.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s