Codzienna konsumpcja borówek już po 2 miesiącach przyniosła poprawę metabolizmu w cukrzycy – w tym poziomu hemoglobiny glikowanej, ważnego parametru świadczącego o stopniu kontroli choroby.
Takie wyniki dało badanie kliniczne przeprowadzone przez naukowców z USA i Kanady [1]. Wzięło w nim udział 52 żołnierzy-weteranów z cukrzycą typu 2 i nadmierną masą ciała. Połowa otrzymała liofilizowany susz jagód barówek, połowa placebo. Porcja dzienna wynosiła 22 g, dzielono ją na dwie części do spożywania wraz z posiłkami rano i wieczorem. Po 8 tygodniach w grupie otrzymującej preparat z borówek stwierdzono (w porównaniu z grupą placebo):
- istotnie niższą hemoglobinę glikowaną (7,1 wobec 7,5 proc. – różnica może wydawać się niewielka, ale te 0,4 pkt. proc. w przypadku HbA1c nie jest wcale różnicą pomijalną, bowiem świadczy o mniejszej ilości glukozy we krwi ogółem w ostatnich 3 miesiącach);
- mniejsze stężenia fruktozaminy;
- istotnie niższe stężenie triglicerydów (różnica 20 pkt. proc.);
- mniejszą aktywność aminotransferaz wątrobowych (może świadczyć o zmniejszeniu odkładania się w wątrobie tłuszczu dzięki borówkom!).
Uważa się, że za korzystne działanie metaboliczne borówek odpowiadają antocyjaniny, czyli ciemnogranatowy barwnik. Najwięcej jest go w owocach świeżych, odrobinę mniej w mrożonych, a po liofilizacji nadal zostaje ich spora część [2] – i jak widać, nawet taka ilość wystarcza do wykazania efektu klinicznego.
Wedle współczesnej wiedzy antocyjaniny hamują wchłanianie cukrów prostych, stąd należy je stosować kilkanaście minut przed jedzeniem. Kluczem w przypadku borówek jest zablokowanie przez antocyjaniny aktywności α-amylazy i α-glukozydazy, dwóch enzymów odpowiedzialnych za rozkład węglowodanów do postaci łatwo wchłanialnych. Antocyjaniny działają także po wchłonięciu, bezpośrednio na komórki wątroby, hamując wytwarzanie przez nie glukozy (być może to działanie jest powiązane z zaobserwowanym zmniejszeniem aktywności enzymów wątrobowych).
Wyniki, które otrzymali autorzy, są spójne z metaanalizą z 2019 r., w której stwierdzono, że żurawiny i jagody borówki mogą poprawiać metabolizm glukozy u chorych na cukrzycę i są obiecującą opcją w leczeniu tej choroby [3].
Ciekawostką jest fakt, że zastosowana w tym badaniu dawka liofilizatu borówek (22 g) odpowiada zdaniem autorów jednej szklance jagód.
Na podstawie
- Curr Dev Nutr. 2020 Mar 9;4(4):nzaa030. Effect of Blueberry Consumption on Cardiometabolic Health Parameters in Men with Type 2 Diabetes: An 8-Week, Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Trial. Stote KS, Wilson MM, Hallenbeck D, Thomas K, Rourke JM, Sweeney MI, Gottschall-Pass KT, Gosmanov AR.
- Food Chem. 2018 Oct 1;262:242-250. Phytochemical and physical properties of blueberries, tart cherries, strawberries, and cranberries as affected by different drying methods. Nemzer B, Vargas L, Xia X, Sintara M, Feng H.
- Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(11):1816-1828. Effects of blueberry and cranberry consumption on type 2 diabetes glycemic control: A systematic review. Rocha DMUP, Caldas APS, da Silva BP, Hermsdorff HHM, Alfenas RCG.