Oczywiście piękno skóry różnie można definiować. W jednych  regionach świata ideałem jest skóra opalona, a w innych biała, najlepiej jak alabaster. Jest jednak coś, co rodzi sprzeciw wśród Pań pod każdą szerokością geograficzną: przebarwienia słoneczne. I dla tych osób suplementy z winogron oferują coś, co mają najlepszego: proantocyjanidyny (specyficzne polimery polifenoli). 

Proantocyjanidyny to specyficzne polimery. Składają się z flawanoli (merów), między którymi możliwe są różne wiązania i w których skład wchodzi różna liczba merów. Frakcja złożona z kilku podjednostek, czyli frakcja oligomerów (obecna zresztą w różnych naturalnych produktach, np. głogu czy korze sosny) jest podejrzewana o specyficzne właściwości zdrowotne: immunostymulujące, przeciwalergiczne, przeciwnadciśnieniowe czy właśnie zapobieganie fotouszkodzeniom skóry. 

I to działanie postanowili sprawdzić japońscy naukowcy. W badaniu klinicznym ocenili, jak proantocyjanidyny w postaci oligomerów obecnych w winogronach wpływają na skórę twarzy: jej odcień, intensywność przebarwień i nawilżenie. Przeprowadzili badanie z udziałem 100 ogólnie zdrowych kobiet w wieku 30-60 lat, mających problem z przebarwieniami słonecznymi skóry twarzy. Uczestniczki zostały podzielone na grupy: w jednej podawano codziennie napój zawierający wyciąg procyjanidyn z winogron (200 ml), w drugiej podobne placebo. Stan skóry oceniano co 4 tygodnie, przez 3 miesiące. Uczestniczki były proszone o niestosowanie innych suplementów i odnotowywanie diety oraz używanych kosmetyków. Co ważne, w badaniu nie brały udziału kobiety z chorobami skóry, przyjmujące leki wpływające na stan skóry ani stosujące kosmetyki zawierające wyciągi z winogron – ani nawet pijące dużo wina – wszystko aby maksymalnie precyzyjnie sprawdzić działanie suplementu na przebarwienia słoneczne. Oceny skóry dokonywali zaś niezależnie dermatolodzy i same uczestniczki. 

Po 12 tygodniach w grupie stosującej napój z proantocyjanidynami z winogron stwierdzono istotnie mniejszą pigmentację przebarwień skóry niż w grupie kontrolnej oraz istotne zwiększenie zawartości wody w warstwie rogowej naskórka. Ten ostatni parametr w grupie kontrolnej uległ redukcji (co świadczy o jej wysuszaniu). Wpływ na przebarwienia ujawnił się już po 4 tygodniach – według autorów odpowiadają za to dwa zjawiska. Pierwsze to poprawa mikrokrążenia zapewniana przez proantocyjanidyny, drugi to przyhamowanie wydzielania melaniny – brązowego barwnika – w obrębie plam. Z kolei poprawę nawilżenia autorzy przypisują stymulacji wytwarzania akwaporyn, czyli kanałów transportujących wodę, w komórkach naskórka. 

Zaskakujące są właściwości winogron. Pamiętajmy jednak, że procyjanidyny to nie miąższ winogron (tylko skórki i pestki) i że dbanie o skórę nie powinno być argumentem za piciem dużych ilości wina – znacznie lepszym pomysłem będzie odpowiednio dobrany suplement lub kosmetyk o składzie opracowanym przez profesjonalistów. 

Na podstawie

Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2020 Feb;24(3):1571-1584. Effects of oligomeric proanthocyanidins (OPCs) of red wine to improve skin whitening and moisturizing in healthy women – a placebo-controlled randomized double-blind parallel group comparative study. Tsuchiya T, Fukui Y, Izumi R, Numano K, Zeida M.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s