Naukowcy z Iranu podsumowali obecny stan wiedzy z badań klinicznych na temat, jak cynamon wpływa na ciśnienie tętnicze. Okazuje się, że ta popularna przyprawa przynosi niewielkie, ale istotne zmniejszenia ciśnienia skurczowego i rozkurczowego i może być wykorzystywana w formie suplementu u osób z nadciśnieniem tętniczym.
Autorzy wysnuli ten wniosek po przeprowadzeniu metaanalizy 9 randomizowanych badań klinicznych z udziałem przeszło 600 chorych, u których analizowano wpływ suplementacji cynamonu na ciśnienie tętnicze.
Z analizy wynika, że cynamon zmniejsza ciśnienie skurczowe o średnio 6 mmHg, a rozkurczowe o blisko 4 mmHg, przy czym najlepsze efekty uzyskiwano gdy suplementacja była długotrwała (>3 miesięcy), dawka dzienna nie przekraczała 2 g, a uczestnicy byli stosunkowo młodzi (<50 r.ż.).
Oczywiście ten stopień obniżenia ciśnienia nie u wszystkich okaże się wystarczający, ale może wystarczyć do zmniejszenia dawek leków hipotensyjnych; wskazane też będzie połączyć suplementację cynamonu z innymi nutraceutykami zmniejszającymi ciśnienie tętnicze oraz gruntowną zmianą stylu życia – regularnym wysiłkiem fizycznym, zaprzestaniem palenia tytoniu, silnym ograniczeniem ilości alkoholu, wprowadzeniem diety bogatej w warzywa, a ubogiej w przetworzoną żywność – i wreszcie zmianą podejścia do stresujących sytuacji codziennego życia.
Biorąc zaś pod uwagę, że nasza tradycyjna kuchnia rzadko wykorzystuje cynamon, a jeśli już, to raczej do ciast, ciasteczek i pierników, których spożycie przez osoby z chorobą układu krążenia powinno być ograniczane, a także wątpliwą jakość przypraw na półkach sklepowych, godna uwagi może być idea codziennego, regularnego przyjmowania cynamonu w formie suplementacji właśnie.
Na podstawie
Crit Rev Food Sci Nutr. 2019 Oct 16:1-11. Anti-hypertensive effects of cinnamon supplementation in adults: A systematic review and dose-response Meta-analysis of randomized controlled trials. Mousavi SM, Karimi E, Hajishafiee M, Milajerdi A, Amini MR, Esmaillzadeh A.