Chondroityna i glukozamina należą do grupy najpowszechniej wykorzystywanych nutraceutyków w terapii choroby zwyrodnieniowej stawów. Leki te mają moc regeneracji chrząstki i hamowania enzymów ją degradujących. Są zalecane przez co najmniej dwa towarzystwa lekarskie (Europejską Ligę Przeciw Reumatyzmowi EULAR oraz Europejskie Towarzystwo ds. Klinicznych i Ekonomicznych Aspektów Osteoporozy i Choroby Zwyrodnieniowej Stawów oraz Chorób Mięśniowo-Szkieletowych ESCEO) jako podstawowe leki, ale jest pewien szkopuł. Żeby te nutraceutyki działały, muszą być wysoce oczyszczone, doprowadzone do jakości farmaceutycznej. W badaniach klinicznych rysuje się wyraźny trend: kiepska chondroityna nie działa, dobra przynosi efekty.

Chondroitynę i glukozaminę uzyskuje się m.in. z pancerzyków krewetek i krabów, ale w procesie technologicznym zostają one wyizolowane w połączeniu siarczanem keratanu, który jest zanieczyszczeniem; trudno go od chondroityny oddzielić, a nie ma takiego działania biologicznego. Część producentów macha na to ręką, wprowadzając na rynek niepełnowartościową chondroitynę.

I tu wchodzą z niecodziennym badaniem włoscy biochemicy, którzy postanowili sprawdzić jakość 25 suplementów z chondroityną obecnych w ośmiu europejskich krajach (Węgry, Słowacja, Szwajcaria, Hiszpania, Austria, Grecja, Włochy, Francja). Za pomocą zaawansowanych metod analiz chemicznych i biochemicznych badali skład produktów, obecność zanieczyszczeń i ich aktywność biologiczną.

Rezultaty?

  • 19 z 25 próbek zawierało mniej (nawet o 60 proc.!) chondroityny i glukozaminy niż ilości zadeklarowane przez producenta na opakowaniu;
  • wszystkie badanie próbki były zanieczyszczone siarczanem keratanu (potrafił stanowić nawet prawię połowę zawartości!)
  • jedna trzecia próbek zawierała chondroitynę o różnej masie cząsteczkowej, różnego pochodzenia (czyli różne cząsteczki z różnych zwierząt)
  • tylko 20 proc. przebadanych próbek miało aktywność biologiczną porównywalną z aktywnością chondroityny o jakości farmaceutycznej.

Jaki stąd wniosek? Jakość nutraceutyków ma znaczenie. I to duże!

Na podstawie

Carbohydr Polym. 2019 Oct 15;222:114984. European chondroitin sulfate and glucosamine food supplements: A systematic quality and quantity assessment compared to pharmaceuticals. Restaino OF, Finamore R, Stellavato A, Diana P, Bedini E, Trifuoggi M, De Rosa M, Schiraldi C.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s