Chondroityna i glukozamina należą do grupy najpowszechniej wykorzystywanych nutraceutyków w terapii choroby zwyrodnieniowej stawów. Leki te mają moc regeneracji chrząstki i hamowania enzymów ją degradujących. Są zalecane przez co najmniej dwa towarzystwa lekarskie (Europejską Ligę Przeciw Reumatyzmowi EULAR oraz Europejskie Towarzystwo ds. Klinicznych i Ekonomicznych Aspektów Osteoporozy i Choroby Zwyrodnieniowej Stawów oraz Chorób Mięśniowo-Szkieletowych ESCEO) jako podstawowe leki, ale jest pewien szkopuł. Żeby te nutraceutyki działały, muszą być wysoce oczyszczone, doprowadzone do jakości farmaceutycznej. W badaniach klinicznych rysuje się wyraźny trend: kiepska chondroityna nie działa, dobra przynosi efekty.

Chondroitynę i glukozaminę uzyskuje się m.in. z pancerzyków krewetek i krabów, ale w procesie technologicznym zostają one wyizolowane w połączeniu siarczanem keratanu, który jest zanieczyszczeniem; trudno go od chondroityny oddzielić, a nie ma takiego działania biologicznego. Część producentów macha na to ręką, wprowadzając na rynek niepełnowartościową chondroitynę.

I tu wchodzą z niecodziennym badaniem włoscy biochemicy, którzy postanowili sprawdzić jakość 25 suplementów z chondroityną obecnych w ośmiu europejskich krajach (Węgry, Słowacja, Szwajcaria, Hiszpania, Austria, Grecja, Włochy, Francja). Za pomocą zaawansowanych metod analiz chemicznych i biochemicznych badali skład produktów, obecność zanieczyszczeń i ich aktywność biologiczną.

Rezultaty?

  • 19 z 25 próbek zawierało mniej (nawet o 60 proc.!) chondroityny i glukozaminy niż ilości zadeklarowane przez producenta na opakowaniu;
  • wszystkie badanie próbki były zanieczyszczone siarczanem keratanu (potrafił stanowić nawet prawię połowę zawartości!)
  • jedna trzecia próbek zawierała chondroitynę o różnej masie cząsteczkowej, różnego pochodzenia (czyli różne cząsteczki z różnych zwierząt)
  • tylko 20 proc. przebadanych próbek miało aktywność biologiczną porównywalną z aktywnością chondroityny o jakości farmaceutycznej.

Jaki stąd wniosek? Jakość nutraceutyków ma znaczenie. I to duże!

Na podstawie

Carbohydr Polym. 2019 Oct 15;222:114984. European chondroitin sulfate and glucosamine food supplements: A systematic quality and quantity assessment compared to pharmaceuticals. Restaino OF, Finamore R, Stellavato A, Diana P, Bedini E, Trifuoggi M, De Rosa M, Schiraldi C.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s