Naukowcy z Centrum Biotechnologii Roślin i Mikrobiologii Uniwersytetu Mohammeda V w Rabacie (Maroko) przeprowadzili ankietę, która daje wgląd w najpopularniejsze preparaty ziołowe stosowane przez chorych na cukrzycę w Maroku. Poszerza to naszą wiedzę o zastosowaniach roślin w medycynie ludowej tego kraju. 

Częstość cukrzycy na świecie systematycznie rośnie, choroba jest poważna, wymaga trudnych ograniczeń diety i zmian stylu życia, a konieczność stosowania silnych leków metabolicznych łączy się z ich działaniami ubocznymi. Nawet w krajach zachodnich popularne są terapie wspomagające oparte na ziołach, również w cukrzycy, w związku z powszechną (choć nie zawsze słuszną) percepcją ich naturalności, skuteczności i bezpieczeństwa. Tak czy inaczej, dieta jest podstawą leczenia cukrzycy, a odpowiednio dobrane nutraceutyki mogą wspomagać terapię i działać synergistycznie. Rosnące zainteresowanie etnobotaniką z różnych stron świata skłania do poszukiwań tzw. tradycyjnych metod leczenia najróżniejszych chorób i omawiany artykuł wpisuje się w ten trend; i dobrze, bo łatwo  dostępnych, wiarygodnych danych z zakresu medycyny ludowej różnych krajów wciąż mamy stosunkowo niewiele.

O stosowanie ziół zapytano przeszło 300 pacjentów Centrum Cukrzycowego SOS w Rabacie (Maroko). Do najczęściej stosowanych należały:

  • kozieradka lekarska (ang. fenugreek, łac. Trigonella foenum-graecum L.);
  • szałwia lekarska (Salvia officinalis L.);
  • oliwka europejska (Olea europaea L.).

Mniejszym zainteresowaniem cieszyły się m.in.:

  • Artemisia herba alba Asso – bylica typowa dla basenu Morza Śródziemnego;
  • cynamon;
  • kolendra siewna;
  • macierzanka z gatunku Thymus broussonetii Boiss (bliska krewna tymianku);
  • lebiodka (popularnie zwana oregano), z gatunku O. grosii;
  • rozmaryn;
  • kurkuma;
  • siemię lniane.

W badaniu pojawiła się także nowość – zioło, które nigdy dotąd nie było opisywane jako stosowane w leczeniu cukrzycy – Calamintha alpina, czyli czyścica alpejska.

Zwraca uwagę fakt stosunkowo rzadko zgłaszanych w tym badaniu działań niepożądanych związanych ze stosowaniem ziół (głównie zgaga u ok. 2 proc. pacjentów).

Na podstawie

Heliyon. 2019 Mar 27;5(3):e01421. An ethnobotanical survey of medicinal plants used for diabetes treatment in Rabat, Morocco. Skalli S, Hassikou R, Arahou M

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s