Antocyjaniny – ważny składnik aktywny jagód borówek, odpowiadający za ich ciemnogranatowo barwę, ale i za wiele działań zdrowotnych – regulują czynność śródbłonka, co w wyniku długotrwałego ich podawania skutkuje rozszerzeniem naczyń krwionośnych i zmniejszeniem ciśnienia tętniczego krwi. 

Międzynarodowy zespół naukowców (z Wielkiej Brytanii, Niemiec, Francji, Hiszpanii i USA) wykazał w badaniu zdrowych ludzi, że podawanie czystych antocyjanin pomaga rozszerzać naczynia krwionośne i zwiększyć dostawy krwi do unaczynionych przez nie tkanek. Podobnie zachowywały się napoje zawierające borówki, natomiast efektu tego nie odnotowano dla napojów z błonnikiem, witaminami ani minerałami. Pozwala to sądzić, że faktycznie za efekty działania borówek odpowiadają właśnie antocyjaniny, a nie inne związki.

Regularne spożycie jagód borówek już po miesiącu przynosiło redukcję ciśnienia tętniczego, co odnotowano za pomocą bynajmniej nie pojedynczych pomiarów, a 24-godzinnego monitorowania ciśnienia metodą Holtera.

Autorzy badania poszli nawet dalej – ustalili, że codzienne spożycie borówek zmieniało ekspresję przeszło 600 genów uczestniczących w regulacji odpowiedzi odpornościowej, różnicowaniu komórek, ich migracji i adhezji (czyli zdolności przylegania do innych komórek, np. ściany naczyń – zjawisko to wykorzystują komórki układu immunologicznego, np. leukocyty i makrofagi, do przechodzenia przez ścianę naczynia krwionośnego w region objęty zapaleniem).

Antocyjaniny z borówek dołączają zatem do grona nutraceutyków o właściwościach epigenetycznych (do których należą m.in. witamina D i C). Jagody borówki okazują się źródłem nie tylko naturalnych substancji regulujących ciśnienie tętnicze, ale i być może immunostymulujących lub nawet immunoregulujących, co z pewnością będzie sprawdzane w kolejnych badaniach. Szczególnie interesujący będzie wpływ borówek na nadciśnienie tętnicze – czy okażą się naturalnym remedium w tej podstępnej i niebezpiecznej chorobie?

Na podstawie

J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2019 Feb 16. Circulating anthocyanin metabolites mediate vascular benefits of blueberries: insights from randomized controlled trials, metabolomics, and nutrigenomics. Rodriguez-Mateos A, Istas G, Boschek L, Feliciano RP, Mills CE, Boby C, Gomez-Alonso S, Milenkovic D, Heiss C.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s