Objawy menopauzy w różnym stopniu dotykają kobiety w zależności od jakości i ilości tłuszczu w diecie – piszą irańscy naukowcy.
Autorzy pracy przeprowadzili badanie 393 kobiet po menopauzie, u których próbowali skorelować dane na temat diety z nasileniem i rodzajem objawów okołomenopauzalnych.
Analiza wskazała, że:
- kobiety, które spożywały największe ilości kwasów jednonienasyconych (omega-7 i omega-9) miały znacznie bardziej nasilone objawy somatyczne niż kobiety, które przyjmowały ich najmniej;
- kobiety, które spożywały największe ilości kwasów tłuszczowych wielonienasyconych (omega-3) i miały największy stosunek kwasów omega-3 do omega-6, miały też istotnie słabiej wyrażone objawy somatyczne w porównaniu z kobietami z przeciwnej strony skali;
- podobną zależność od ilości kwasów omega-3 w diecie wykazywały objawy psychologiczne;
- wyższe spożycie kwasów omega-3 wiązało się z mniejszą częstością objawów ze strony układu moczowo-płciowego.
Źródło
Climacteric. 2019 Jan 10:1-7. Higher intake of dietary n-3 PUFA and lower MUFA are associated with fewer menopausal symptoms. Abshirini M, Siassi F, Koohdani F, Qorbani M, Khosravi S, Aslani Z, Pak N, Sotoudeh G.