Objawy menopauzy w różnym stopniu dotykają kobiety w zależności od jakości i ilości tłuszczu w diecie – piszą irańscy naukowcy. 

Autorzy pracy przeprowadzili badanie 393 kobiet po menopauzie, u których próbowali skorelować dane na temat diety z nasileniem i rodzajem objawów okołomenopauzalnych.

Analiza wskazała, że:

  • kobiety, które spożywały największe ilości kwasów jednonienasyconych (omega-7 i omega-9) miały znacznie bardziej nasilone objawy somatyczne niż kobiety, które przyjmowały ich najmniej;
  • kobiety, które spożywały największe ilości kwasów tłuszczowych wielonienasyconych (omega-3) i miały największy stosunek kwasów omega-3 do omega-6, miały też istotnie słabiej wyrażone objawy somatyczne w porównaniu z kobietami z przeciwnej strony skali;
  • podobną zależność od ilości kwasów omega-3 w diecie wykazywały objawy psychologiczne;
  • wyższe spożycie kwasów omega-3 wiązało się z mniejszą częstością objawów ze strony układu moczowo-płciowego.

 

Źródło

Climacteric. 2019 Jan 10:1-7. Higher intake of dietary n-3 PUFA and lower MUFA are associated with fewer menopausal symptoms. Abshirini M, Siassi F, Koohdani F, Qorbani M, Khosravi S, Aslani Z, Pak N, Sotoudeh G.