Objawy menopauzy w różnym stopniu dotykają kobiety w zależności od jakości i ilości tłuszczu w diecie – piszą irańscy naukowcy. 

Autorzy pracy przeprowadzili badanie 393 kobiet po menopauzie, u których próbowali skorelować dane na temat diety z nasileniem i rodzajem objawów okołomenopauzalnych.

Analiza wskazała, że:

  • kobiety, które spożywały największe ilości kwasów jednonienasyconych (omega-7 i omega-9) miały znacznie bardziej nasilone objawy somatyczne niż kobiety, które przyjmowały ich najmniej;
  • kobiety, które spożywały największe ilości kwasów tłuszczowych wielonienasyconych (omega-3) i miały największy stosunek kwasów omega-3 do omega-6, miały też istotnie słabiej wyrażone objawy somatyczne w porównaniu z kobietami z przeciwnej strony skali;
  • podobną zależność od ilości kwasów omega-3 w diecie wykazywały objawy psychologiczne;
  • wyższe spożycie kwasów omega-3 wiązało się z mniejszą częstością objawów ze strony układu moczowo-płciowego.

 

Źródło

Climacteric. 2019 Jan 10:1-7. Higher intake of dietary n-3 PUFA and lower MUFA are associated with fewer menopausal symptoms. Abshirini M, Siassi F, Koohdani F, Qorbani M, Khosravi S, Aslani Z, Pak N, Sotoudeh G.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s