Chorzy na cukrzycę typu 2 mogą odnieść liczne korzyści z suplementacji babki płesznik – wskazują wyniki badania klinicznego przeprowadzonego na Uniwersytecie Nauk Medycznych w Ishafanie (Iran).

Babka płesznik to roślina z basenu Morza Środziemnego, często łączona z błonnikiem dla swoich właściwości regulujących perystaltykę jelit. Jej nasiona pęcznieją w przewodzie pokarmowym i w ten sposób zapewniają łagodną poprawę zwolnionego pasażu jelitowego, czym różnią się od innych środków przeczyszczających. Jest bezpieczna i skuteczna i może być stosowana jako pierwsza linia w leczeniu zaparć.

U chorych na cukrzycę, zwłaszcza wieloletnią, zaparcia są tylko jednym z problemów. Ich przyczyną może być uszkodzenie nerwów oplatających układ pokarmowy przez cukier, wiele lat obecny we krwi w zbyt dużej ilości (glukoza oprócz tego, że jest ważnym substratem energetycznym, ma bowiem także właściwości toksyczne). Oprócz zaparć w cukrzycy dochodzi do przyspieszenia rozwoju miażdżycy, zwykle problemem jest też spora czasami nadwaga lub otyłość, nadmiar cholesterolu i oczywiście główna przyczyna problemów – nadmiar cukru we krwi, którego nie daje rady obniżać niewydolna trzustka.

Naukowcy podając przez 12 tygodni chorym na cukrzycę z zaparciami babkę płesznik (10 g dziennie w dwóch dawkach podzielonych w formie ciasteczek) lub placebo zaobserwowali efekty we wszystkich wymienionych aspektach cukrzycy:

  • poprawę w zakresie zaparć;
  • zmniejszenie masy ciała (o średnio 2 kg);
  • redukcję stężenia glukozy na czczo (dobry wskaźnik zdolności trzustki do wydzielania insuliny) – o prawie 14 mg/dl;
  • redukcję stężenia hemoglobiny glikowanej (HbA1c – wskaźnik mówiący, jak dobrze była leczona cukrzyca w ostatnich 3 miesiącach) – o 1,7;
  • zmniejszenie stężenia cholesterolu i triglicerydów (o ok. 20 mg/dl);
  • wzrost stężenia tzw. dobrej frakcji cholesterolu, czyli HDL.

Co ważne, nie obserwowano poważnych działań niepożądanych ani problemów z przestrzeganiem właściwego dawkowania. Warto też uświadomić sobie, że każda, nawet niewielka poprawa parametrów lipidowych czy glikemii u chorego na cukrzycę uzyskiwana metodami naturalnymi czy zmianą stylu życia może przełożyć się na mniejsze dawki leków, które musi stosować, nie mówiąc o zmniejszaniu ryzyka powikłań. Jest też i inny ciekawy aspekt badania, mianowicie lekarstwo podawane w ciasteczkach – któż by odmówił?

Źródło

Complement Ther Med. 2018 Oct;40:1-7. Effects of psyllium vs. placebo on constipation, weight, glycemia, and lipids: A randomized trial in patients with type 2 diabetes and chronic constipation. Noureddin S, Mohsen J, Payman A.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s