Okuliści już od jakiegoś czasu podejrzewali, że antyoksydanty w diecie mogą chronić przed starczym zwyrodnieniem plamki – ciężkiej choroby prowadzącej do ślepoty, coraz częstszej z uwagi na starzenie się społeczeństwa. Zagrożonych nią jest aż 10 proc. osób po 45 roku życia. Udało się wykazać, że dieta wpływa na ryzyko jej wystąpienia – a konkretnie ilość spożywanych w diecie flawonoidów. 

Do tej pory naukowcy koncentrowali się na znanych antyoksydantach, jak witamina C, E i A. W tym badaniu przeanalizowano natomiast dane od blisko 3 tys. osób, które obserwowano przez 15 lat; na podstawie danych na temat diety uczestników obliczano ilość dostarczanych do organizmu flawonoidów, wykonywano też fotografie siatkówki, na podstawie których rozpoznawano zwyrodnienie plamki związane z wiekiem, czyli AMD.

W okresie 15 lat obserwacji ilość flawonoidów w diecie okazała się liniowo skorelowana z ryzykiem choroby oczu – im więcej ich przyjmowała dana osoba, tym mniejszą szansę miała zachorować. Najsilniej wydają się działać pod tym względem flawonoidy cytrusowe, współwystępujące z witaminą C – u osób, które zgłosiły spożywanie przynajmniej jednej porcji pomarańczy dziennie, ryzyko pojawienia się zwyrodnienia siatkówki było o ponad połowę mniejsze niż u tych, którzy od pomarańczy stronili.

Źródło

Am J Clin Nutr. 2018 Jul 6. Dietary flavonoids and the prevalence and 15-y incidence of age-related macular degeneration. Gopinath B, Liew G, Kifley A, Flood VM, Joachim N, Lewis JR, Hodgson JM, Mitchell P.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s