Na to pytanie postanowili odpowiedzieć dietetycy i onkolodzy z klinicznych instytucji medycznych w Meksyku.

Coraz więcej ekspertów zajmuje stanowisko w sprawie diety i suplementacji w nowotworach, w związku po pierwsze – z ogromnym zapotrzebowaniem na takie informacje ze strony pacjentów, po drugie – z coraz większą ilością danych z badań naukowych wskazujących na rolę żywienia w procesie leczenia onkologicznego.

Eksperci z Meksyku skupili się na żywności funkcjonalnej, czyli bogatej w składniki odżywcze, które mogą np. łagodzić toksyczność chemio- i radioterapii, co pozwala je wykorzystywać w razie powikłań – biegunki, nudności, czy zaparć.

Zdaniem autorów chorzy na nowotwór powinni spożywać posiłki bogate w antyoksydanty i polifenole, a w razie niedożywienia czy braku apetytu, zwłaszcza w raku trzustki, warto sięgnąć po kwasy omega-3. W razie problemów z układem pokarmowym bezpieczną opcją – nawet u chorych z neutropenią – są probiotyki zawierające bakterie jelitowe z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium.

Przestrzega się natomiast przed stosowaniem glutaminy – jest droga, a badań wskazujących na jej przydatność w chorobie nowotworowej mamy póki co zbyt mało.

Źródło

Rev Invest Clin. 2018;70(3):136-146. Use of Functional Foods and Oral Supplements as Adjuvants in Cancer Treatment. Serna-Thomé G, Castro-Eguiluz D, Fuchs-Tarlovsky V, Sánchez-López M, Delgado-Olivares L, Coronel-Martínez J, Molina-Trinidad EM, de la Torre M, Cetina-Pérez L.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s