Błonnik jest prebiotykiem, co oznacza, że wspomaga rozwój w jelitach niektórych bakterii – głównie tych uznawanych za dobroczynne, jak Lactobacillus czy Bifidobacterium. Te z kolei prowadzą fermentację wielocukrów, z których składa się błonnik. Wytwarzają przy tej okazji z błonnika substancję, która hamuje rozwój komórek rakowych w jelicie grubym – kwas masłowy. 

Australijscy naukowcy podsumowują aktualną wiedzę o tym, w jakich mechanizmach błonnik chroni przed rakiem jelita grubego i zwracają największą uwagę właśnie na tę cząsteczkę. Ma ona wiele postulowanych działań, przez lata badań wykryto na przykład, że kwas masłowy jest źródłem energii dla komórek nabłonka jelita grubego oraz że zmienia aktywność szlaków sygnałowych w komórkach nowotworowych, prowadząc do ich apoptozy. Jednak autorzy cytowanego artykułu uważają, że najważniejsza rola kwasu masłowego to wpływ na działanie układu immunologicznego skupionego wokół jelit. Według ich hipotezy kwas masłowy aktywuje limfocyty regulatorowe, czyli te, które wygaszają reakcję zapalną. A to właśnie przewlekle tlący się stan zapalny ułatwia nowotworom przetrwanie i rozmnażanie się (znaczenie układu odpornościowego, którego przewlekła aktywacja może promować nowotwór, wykazano notabene po raz pierwszy właśnie w raku jelita grubego).

Zwiększanie zatem ilości kwasu masłowego w jelicie grubym jest metodą profilaktyki jego nowotworu. Nasuwa się jednak pytanie, czy zamiast błonnika nie wystarczy jeść masła. Otóż nie wystarczy. Kwas masłowy w dużej ilości jest po pierwsze w maśle zjełczałym, po drugie nie dotrze do jelita grubego, bo procesy trawienia i wchłaniania zachodzą znacznie wcześniej. Kwas masłowy w jelicie grubym powstaje dzięki dostarczaniu błonnika bakteriom jelitowym, które go przefermentują i wytworzą mnóstwo związków. Jednym z nich będzie chroniący nas przed rakiem jelita grubego kwas masłowy.

Źródło

Clin Colorectal Cancer. 2018 May 17. Inflammation-Modulating Effect of Butyrate in the Prevention of Colon Cancer by Dietary Fiber. Chen J, Vitetta L.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s