O tym, że dieta i styl życia mają duży wpływ na zdrowie i choroby, nikogo chyba przekonywać nie trzeba – gorzej z wcielaniem tej wiedzy w życie. Na bardzo ogólnym poziomie można pokazać przykłady zależnych od diety chorób, w których szybko i łatwo ukazuje się zmiany zdrowotne po zmianie sposobu żywienia (np. cukrzyca i wahania poziomu cukru) oraz te, gdzie zmiany muszą być utrzymane długofalowo i nie dają szybkich rezultatów (np. choroby układu sercowo-naczyniowego, na które pracujemy latami złej diety i braku ruchu, i o których alarmują naukowcy, a ludzie widzą skutek dopiero w momencie zawału czy innej ciężkiej choroby serca).
Taką zależną od diety chorobą, którą stosunkowo łatwo wychwycić, jest niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Jak się szacuje, w krajach wysoce rozwiniętych jej cechy wykazuje spora część populacji – niektórzy mówią nawet o 30 proc.! W tej chorobie pierwsze skrzypce grają otłuszczenie trzewne oraz przewlekły stan zapalny (co więcej, oba dość często współwystępują). I nic jak dieta nie wpływa na stłuszczenie wątroby – a wraz z dietą i suplementy. Dzięki naukowcom z Uniwersytetu Mato Grosso w Brazylii mamy możliwość zapoznać się z podsumowaniem wiedzy naukowej na temat substancji aktywnych, które wpłyną na stan zapalny, mają potencjał w zapobieganiu i leczeniu zaburzeń metabolicznych i stłuszczenia wątroby oraz wpływają na ryzyko otyłości, zaburzeń lipidowych i chorób układu krążenia. Od blisko stu lat wiadomo, że wszystkie te stany łączą się ze sobą.
Do suplementów i elementów pożywienia, które mogą szczególnie korzystnie wpływać na metabolizm i przeciwdziałać stłuszczeniu wątroby (i powiązanym z nim chorobom) autorzy – na podstawie dostępnych badań naukowych – zaliczają:
- kurkuminę, aktywy składnik kurkumy
- kwercetynę
- ekstrakty z winogron, a w nich resweratrol i inne polifenole
- zieloną herbatę
- sok pomarańczowy
- hibiskusa
- aloes
- ekstrakt z gorzkiego melona
- berberynę
- witaminę D
- witaminę E
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Źródło
Molecules. 2018 Apr 11;23(4). An Overview of Novel Dietary Supplements and Food Ingredients in Patients with Metabolic Syndrome and Non-Alcoholic Fatty Liver Disease. Silva Figueiredo P, Inada AC, Ribeiro Fernandes M, Granja Arakaki D, Freitas KC, Avellaneda Guimarães RC, Aragão do Nascimento V, Aiko Hiane P.