O tym, że dieta i styl życia mają duży wpływ na zdrowie i choroby, nikogo chyba przekonywać nie trzeba – gorzej z wcielaniem tej wiedzy w życie. Na bardzo ogólnym poziomie można pokazać przykłady zależnych od diety chorób, w których szybko i łatwo ukazuje się zmiany zdrowotne po zmianie sposobu żywienia (np. cukrzyca i wahania poziomu cukru) oraz te, gdzie zmiany muszą być utrzymane długofalowo i nie dają szybkich rezultatów (np. choroby układu sercowo-naczyniowego, na które pracujemy latami złej diety i braku ruchu, i o których alarmują naukowcy, a ludzie widzą skutek dopiero w momencie zawału czy innej ciężkiej choroby serca). 

Taką zależną od diety chorobą, którą stosunkowo łatwo wychwycić, jest niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Jak się szacuje, w krajach wysoce rozwiniętych jej cechy wykazuje spora część populacji – niektórzy mówią nawet o 30 proc.! W tej chorobie pierwsze skrzypce grają otłuszczenie trzewne oraz przewlekły stan zapalny (co więcej, oba dość często współwystępują). I nic jak dieta nie wpływa na stłuszczenie wątroby – a wraz z dietą i suplementy. Dzięki naukowcom z Uniwersytetu Mato Grosso w Brazylii mamy możliwość zapoznać się z podsumowaniem wiedzy naukowej na temat substancji aktywnych, które wpłyną na stan zapalny, mają potencjał w zapobieganiu i leczeniu zaburzeń metabolicznych i stłuszczenia wątroby oraz wpływają na ryzyko otyłości, zaburzeń lipidowych i chorób układu krążenia. Od blisko stu lat wiadomo, że wszystkie te stany łączą się ze sobą.

Do suplementów i elementów pożywienia, które mogą szczególnie korzystnie wpływać na metabolizm i przeciwdziałać stłuszczeniu wątroby (i powiązanym z nim chorobom) autorzy – na podstawie dostępnych badań naukowych – zaliczają:

  • kurkuminę, aktywy składnik kurkumy
  • kwercetynę
  • ekstrakty z winogron, a w nich resweratrol i inne polifenole
  • zieloną herbatę
  • sok pomarańczowy
  • hibiskusa
  • aloes
  • ekstrakt z gorzkiego melona
  • berberynę
  • witaminę D
  • witaminę E
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Źródło

Molecules. 2018 Apr 11;23(4). An Overview of Novel Dietary Supplements and Food Ingredients in Patients with Metabolic Syndrome and Non-Alcoholic Fatty Liver Disease. Silva Figueiredo P, Inada AC, Ribeiro Fernandes M, Granja Arakaki D, Freitas KC, Avellaneda Guimarães RC, Aragão do Nascimento V, Aiko Hiane P.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s