O tym, że dieta i styl życia mają duży wpływ na zdrowie i choroby, nikogo chyba przekonywać nie trzeba – gorzej z wcielaniem tej wiedzy w życie. Na bardzo ogólnym poziomie można pokazać przykłady zależnych od diety chorób, w których szybko i łatwo ukazuje się zmiany zdrowotne po zmianie sposobu żywienia (np. cukrzyca i wahania poziomu cukru) oraz te, gdzie zmiany muszą być utrzymane długofalowo i nie dają szybkich rezultatów (np. choroby układu sercowo-naczyniowego, na które pracujemy latami złej diety i braku ruchu, i o których alarmują naukowcy, a ludzie widzą skutek dopiero w momencie zawału czy innej ciężkiej choroby serca). 

Taką zależną od diety chorobą, którą stosunkowo łatwo wychwycić, jest niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Jak się szacuje, w krajach wysoce rozwiniętych jej cechy wykazuje spora część populacji – niektórzy mówią nawet o 30 proc.! W tej chorobie pierwsze skrzypce grają otłuszczenie trzewne oraz przewlekły stan zapalny (co więcej, oba dość często współwystępują). I nic jak dieta nie wpływa na stłuszczenie wątroby – a wraz z dietą i suplementy. Dzięki naukowcom z Uniwersytetu Mato Grosso w Brazylii mamy możliwość zapoznać się z podsumowaniem wiedzy naukowej na temat substancji aktywnych, które wpłyną na stan zapalny, mają potencjał w zapobieganiu i leczeniu zaburzeń metabolicznych i stłuszczenia wątroby oraz wpływają na ryzyko otyłości, zaburzeń lipidowych i chorób układu krążenia. Od blisko stu lat wiadomo, że wszystkie te stany łączą się ze sobą.

Do suplementów i elementów pożywienia, które mogą szczególnie korzystnie wpływać na metabolizm i przeciwdziałać stłuszczeniu wątroby (i powiązanym z nim chorobom) autorzy – na podstawie dostępnych badań naukowych – zaliczają:

  • kurkuminę, aktywy składnik kurkumy
  • kwercetynę
  • ekstrakty z winogron, a w nich resweratrol i inne polifenole
  • zieloną herbatę
  • sok pomarańczowy
  • hibiskusa
  • aloes
  • ekstrakt z gorzkiego melona
  • berberynę
  • witaminę D
  • witaminę E
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Źródło

Molecules. 2018 Apr 11;23(4). An Overview of Novel Dietary Supplements and Food Ingredients in Patients with Metabolic Syndrome and Non-Alcoholic Fatty Liver Disease. Silva Figueiredo P, Inada AC, Ribeiro Fernandes M, Granja Arakaki D, Freitas KC, Avellaneda Guimarães RC, Aragão do Nascimento V, Aiko Hiane P.