Naukowcy z Portugalii postanowili zebrać w całość aktualną wiedzę na temat działania rozmarynu i jego wpływu na zdrowie. Artykuł opublikowali na łamach pisma „Future Science OA”, poświęconego najnowszym technologiom i nowinkom diagnostyczno-terapeutycznym wykorzystywanym w medycynie. 

Przegląd obejmuje dane z badań naukowych opublikowanych po 1990 r. Jak zauważają autorzy, jest to roślina kojarzona głównie z kuchnią, ale w stanie dzikim była i jest chętnie wykorzystywana przez medycynę ludową basenu Morza Śródziemnego. W samej Unii Europejskiej zaś zarejestrowany jest ekstrakt rozmarynu pełniący rolę silnego antyoksydantu, chroniącego przed zepsuciem produkty mięsne.

Rozmaryn zawiera bogactwo naturalnych związków. Znajdziemy w nim antocyjaniny, taniny, saponiny, terpenoidy, wiele grup polifenoli i alkaloidy, a także zawierający duże ilości kamfory olejek eteryczny. Prawdopodobnie długo jeszcze nie poznamy wszystkich biologicznie czynnych związków rozmarynu –  w przypadku ziół co jakiś czas naukowcy donoszą bowiem o odkryciu coraz to nowych substancji.

W medycynie ludowej rozmaryn jest wykorzystywany przede wszystkim jako środek przeciwbakteryjny, przeciw wzdęciom i wiatrom oraz w łagodzeniu bólów mięśniowo-stawowych. Polecany jest także w leczeniu niewielkich zranień, wysypek, bólach głowy, w zwalczaniu dyskomfortu trawiennego, jako środek wymiotny, moczopędny, a nawet do łagodzenia bólu w przypadku kolki nerkowej.

Naukowcy najlepiej przebadali kilka składników rozmarynu: kwas rozmarynowy, kwas karnozowy, karnozol, kwas ursolowy i oczywiście substancje lotne tworzące olejek eteryczny.

Spora część badań skupia się na działaniu przeciwnowotworowym rozmarynu. Póki co są to głównie badania na liniach komórkowych i na zwierzętach, wskazujące jednak na spory potencjał tkwiący w rozmarynie i wyznaczające drogę kolejnym naukowcom. Potwierdzono też właściwości antyoksydacyjne rozmarynu. Największe wykorzystanie praktyczne mają póki co właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze i owadobójcze. Ale zdecydowanie najwięcej badań – również z udziałem ludzi – przeprowadzono nad wpływem przeciwzapalnym i przeciwbólowym rozmarynu. Wykazano, że rozmaryn (zwłaszcza w połączeniu z wyciągiem z chmielu) łagodzi bóle stawów towarzyszące chorobom reumatycznym, np. reumatoidalnemu zapaleniu stawów czy chorobie zwyrodnieniowej stawów, jest bezpieczny i być może będzie w stanie nawet zastąpić do pewnego stopnia leki przeciwbólowe.

Rozmaryn bada się też w aspekcie zapobiegania chorobom neurodegeneracyjnym, zwłaszcza demencji – wykazano bowiem jego korzystny wpływ na pamięć, i to już w niskich dawkach, osiąganych przy codziennym wykorzystaniu w kuchni. Są też dane wskazujące na to, że rozmaryn może regulować stężenia neurotransmiterów w układzie nerwowym, co z kolei może przekładać się na mniejsze ryzyko depresji. Wymaga to jednak jeszcze wielu badań przed ustaleniem ostatecznych wniosków.

Źródło

Future Sci OA. 2018 Feb 1;4(4):FSO283. Rosmarinus officinalis L.: an update review of its phytochemistry and biological activity. Andrade JM, Faustino C, Garcia C, Ladeiras D, Reis CP, Rijo P.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s