Naukowcy stopniowo izolują związki chemiczne z roślin o właściwościach zdrowotnych; wiadomo już, że za korzystne działanie czosnku i cebuli odpowiadają m.in. polifenole, będące naturalnymi antyoksydantami. Sprawdzane są też inne mechanizmy, w jakich mogą one chronić przed rozwojem chorób: tym razem celem były cukrzyca i nadciśnienie.
W ramach eksperymentu biochemicznego badano, jak wyciągi z tych roślin wpłyną na aktywność ważnych enzymów uczestniczących w rozwoju nadciśnienia tętniczego i cukrzycy. Okazało się, że wszystkie one są w stanie wpływać na ich działanie:
- hamują aktywność enzymu konwertującego angiotensynę – to działanie zapobiega nadciśnieniu i jest wykorzystywane w jego leczeniu (jedna z największych grup leków na nadciśnienie to właśnie blokery tego enzymu, tzw. inhibitory ACE – łatwo je rozpoznać, bo nazwy substancji czynnej są zakończone na „-pril”, np. perindopril, enalapril, ramipril, kaptopril, lisinopril). Angiotensyna to związek, który silnie obkurcza drobne tętniczki, przez co zwiększa ciśnienie w całym układzie krążenia. Zablokowanie enzymu, który ją wytwarza, skutkuje zmniejszeniem jej ilości i rozkurczeniem naczyń;
- hamują aktywność enzymów, które w jelicie cienkim odpowiadają za rozkład cukrów na cząsteczki, które mogą być wchłonięte – α-amylazy i α-glukozydazy. Skutkiem jest mniejsze wchłanianie cukrów i mniejsze obciążenie trzustki do wydzielania insuliny (a niezdolność trzustki do wydzielania tego hormonu we właściwej ilości jest osią zaburzeń w cukrzycy).
Co ciekawe, zahamowanie aktywności tych enzymów okazuje się zależne od stężenia wyciągu. Dodatkowo wykazano, że badane wyciągi zmniejszały uszkodzenia błon lipidowych w komórkach, co również może się przyczyniać do lepszej ochrony przed rozwojem chorób trzustki i naczyń.
Komentarz
Kluczem jest tu informacja o tym, że hamowanie aktywności enzymów ważnych w nadciśnieniu i cukrzycy zależy od dawki. Druga ważna informacja, że dla uzyskania ochrony substancje o takim działaniu trzeba spożywać codziennie i regularnie (dokładnie jak leki) – najlepiej łącznie z posiłkiem. Trudno to zrobić w przypadku czosnku, z oczywistych względów natury estetycznej, dlatego jest to wzorcowa sytuacja, gdzie sprawdza się suplementacja.
Źródło
J Diet Suppl. 2018 Mar 9:1-14. Inhibitory Effect of Garlic, Purple Onion, and White Onion on Key Enzymes Linked with Type 2 Diabetes and Hypertension. Oboh G, Ademiluyi AO, Agunloye OM, Ademosun AO, Ogunsakin BG.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

