Witamina D zmniejsza stan zapalny w cukrzycy typu 2

O tym, że witamina D ma zdolność hamowania stanu zapalnego, wiadomo od dość dawna – praktycznie od czasu wykrycia receptora dla tej witaminy na komórkach wygaszających reakcję zapalną. Nieznany jest jednak efekt suplementacji witaminy D na zapalenie towarzyszące cukrzycy typu 2 i tę lukę postanowili wypełnić uczeni z Nowej Zelandii.

Dokonali oni w tym celu przeglądu danych i metanalizy badań naukowych oceniających to zagadnienie sprzed początku 2017 r. W sumie oceniano wyniki uzyskane od 1270 chorych.

Ci chorzy na cukrzycę, którzy suplementowali witaminę D, mieli niższe poziomy białka C-reaktywnego (białko tzw. ostrej fazy, świadczące o ostrym stanie zapalnym) oraz TNFα (cytokina odpowiadająca za rozwój zapalenia), niższe OB (kolejny parametr oceniający stan zapalny) i wyższe stężenia leptyny w porównaniu z grupą kontrolną (leptyna jest uważana za hormon uruchamiający w organizmie reakcje przeciwdziałające otyłości).  W bardziej zaawansowanej analizie okazało się, że na te korelacje nie wpływał wiek, płeć, BMI (wskaźnik masy ciała), czas trwania cukrzycy, wyjściowe stężenie witaminy D, dawka ani czas trwania suplementacji.

Autorzy wnioskują, że suplementacja witaminy D może redukować przewlekły stan zapalny, który wedle najnowszych poglądów z dużym prawdopodobieństwem leży u podłoża cukrzycy typu 2.

Źródło

Nutr Rev. 2018 Feb 27. Vitamin D supplementation for improvement of chronic low-grade inflammation in patients with type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Mousa A, Naderpoor N, Teede H, Scragg R, de Courten B.


Odkryj więcej z integmed.pl

Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.