Które owoce na demencję? Czarne i czerwone jagody

Ciemnofioletowe i czerwone owoce mają potencjał neuroprotekcyjny – duża zawartość antocyjanin (substancji odpowiadających m.in. za barwę jagód) może chronić komórki układu nerwowego przed mechanizmami uwikłanymi m.in. w rozwój choroby Alzheimera.

Naukowcy amerykańscy z ośrodków zajmujących się biologią molekularną i układem nerwowym ocenili szereg jagód pod kątem ich wpływu na mechanizmy uszkadzające komórki nerwowe. Do badań włączyli jagody borówki, jeżyny, maliny (czerwone i odmianę czarną, tj. malinę zachodnią), żurawiny i truskawki. Wybór owoców był podyktowany zawartością antocyjanin i fenoli roślinnych – głównych substancji wiązanych z działaniem zdrowotnym ciemnych i czerwonych owoców. Owoce ekstrahowano, aby uzyskać wyciąg bogaty w antocyjany lub wolny od tych związków.

Wyniki okazują się interesujące:

  • wyciąg bogaty w antocyjany znakomicie neutralizował wolne rodniki, unieszkodliwiał reaktywne związki karbonylowe i hamował glikację (ten ostatni proces polega na przyłączaniu glukozy do struktur komórkowych i odpowiada za uszkodzenia neuronów w przebiegu m.in. cukrzycy);
  • ten sam wyciąg hamował tworzenie się amyloidu beta w warunkach eksperymentalnych (amyloid beta jest białkiem, którego odkładanie się w mózgu uznawane jest za podłoże demencji alzheimerowskiej);
  • zmniejszał także wytwarzanie wolnych rodników tlenowych oraz tlenków azotu w mikrogleju oraz redukował powodowane nimi uszkodzenia prowadzące do śmierci komórek.

Zdaniem autorów obserwowany przez nich wpływ neuroprotekcyjny na mikroglej uzasadnia prowadzenie dalszych badań nad wpływem zdrowotnym ekstraktów z owoców bogatych w antocyjaniny, zwłaszcza pod kątem ochrony przed demencją i chorobą Alzheimera.

Źródło

Int J Mol Sci. 2018 Feb 3;19(2). Evaluation of Polyphenol Anthocyanin-Enriched Extracts of Blackberry, Black Raspberry, Blueberry, Cranberry, Red Raspberry, and Strawberry for Free Radical Scavenging, Reactive Carbonyl Species Trapping, Anti-Glycation, Anti-β-Amyloid Aggregation, and Microglial Neuroprotective Effects. Ma H, Johnson SL, Liu W, DaSilva NA, Meschwitz S, Dain JA, Seeram NP.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s