Kurkumina w prewencji choroby Alzheimera

Kurkumina ma wiele działań, które przeciwdziałają patologicznym zmianom prowadzącym do choroby Alzheimera – piszą amerykańscy naukowcy w artykule podsumowującym wpływ kurkumy na tę częstą przyczynę demencji. 

W podsumowaniu przywołują przeprowadzone w ostatnich latach badania naukowe, z których wynika, że kurkumina:

  • zapobiega tworzeniu się złogów amyloidu beta (patologiczne białko, którego odkładanie się jest od dawna powiązane z demencją alzheimerowską);
  • przenika przez barierę krew-mózg;
  • chroni komórki nerwowe przed toksycznym działaniem amyloidu beta oraz procesem starzenia;
  • usprawnia działanie synaps w układzie nerwowym;
  • hamuje narastanie zaburzeń poznawczych.

 

Autorzy zwracają uwagę, że prowadzone są badania naukowe oceniające przydatność kurkuminy u ludzi w podeszłym wieku i że naturalne produkty – jak imbir, kurkuma, miłorząb japoński są od dawna stosowane jako suplement w leczeniu najróżniejszych chorób, np. nowotworów, chorób zakaźnych, miażdżycy, otyłości i chorób układu nerwowego.

Źródło

J Alzheimers Dis. 2018;61(3):843-866. Protective Effects of Indian Spice Curcumin Against Amyloid-β in Alzheimer’s Disease. Reddy PH, Manczak M, Yin X, Grady MC, Mitchell A, Tonk S, Kuruva CS, Bhatti JS, Kandimalla R, Vijayan M, Kumar S, Wang R, Pradeepkiran JA, Ogunmokun G, Thamarai K, Quesada K, Boles A, Reddy AP.

 

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s