Amerykańscy naukowcy z VA Medical Center West Los Angeles oraz David Geffen School of Medicine w Los Angeles (USA) zbadali wyciągi wodne popularnych ziół i stwierdzili, że na różne sposoby wpływają one na florę jelitową – od działania probiotycznego (tj. wspomagania wzrostu korzystnych dla zdrowia bakterii) po hamowanie wzrostu bakterii szkodliwych. To kolejny argument za tym, by włączyć je na stałe do codziennej diety.
Badano czarny pieprz, pieprz cayenne, cynamon, imbir, oregano, rozmaryn i kurkumę. Ekstrakty z nich uzyskane rozcieńczano i dodawano do pożywek dla bakterii, na których następnie hodowano 88 różnych szczepów w celu oceny, jak konkretny dodatek wpłynie na wzrost drobnoustrojów. Z najważniejszych obserwacji:
- wszystkie ekstrakty oprócz kurkumy poprawiały wzrost Bifidobacterium spp. oraz Lactobacillus spp. (dobroczynne probiotyki);
- wszystkie ekstrakty hamowały wzrost bakterii Ruminococcus (potencjalnie patogenne beztlenowce);
- cynamon, oregano i rozmaryn hamowały wzrost Fusobacterium (patogenne beztlenowce);
- cynamon, rozmaryn i kurkuma silnie hamowały rozwój Clostridium spp. (silnie patogenne beztlenowce, odpowiadające za rzekomobłoniaste zapalenie jelit, najcięższe powikłanie biegunkowe anybiotykoterapii).
Jak piszą autorzy, efekt hamowania wzrostu patogennych bakterii i przyspieszania wzrostu dobroczynnych szczepów prebiotycznych może być wykorzystywany do regulacji zaburzonej flory jelitowej i wsparcia układu pokarmowego.
Źródło
J Food Sci. 2017 Aug;82(8):1807-1813. Prebiotic Potential and Chemical Composition of Seven Culinary Spice Extracts. Lu QY, Summanen PH, Lee RP, Huang J, Henning SM, Heber D, Finegold SM, Li Z.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

