Włoscy dietetycy o suplementach dla wegetarian

Grupa robocza Włoskiego Towarzystwa Żywienia Człowieka, skupiająca m.in. naukowców z Uniwersytetów w Padwie czy Mediolanie, wydała zalecenia dotyczące kluczowych składników, na które muszą zwrócić uwagę wegetarianie. W większości są to związki i pierwiastki, o których niedobór w diecie wegetarian dość łatwo, i konieczna jest albo suplementacja, albo bardzo szczególne przygotowanie posiłków. 

Naukowcy przejrzeli 295 dostępnych publikacji na temat diet wegetariańskich i podali następujące wnioski:

  • wegetarian należy zachęcać do suplementowania witaminy B12;
  • wegetarian warto zachęcać do spożywania większej ilości białka, z uwago na to, że białko roślinne jest gorzej trawione i ma mniejszą biodostępność;
  • wegetarian należy zachęcać do uwzględnienia w diecie źródeł cynku, żelaza i wapnia – najlepiej, aby źródła te były ubogie w kwas szczawiowy i fitowy (ten ostatni chelatuje jony metali, uniemożliwiając wchłanianie ważnych mikrolementów, jak cynk i żelazo). Przykładem takiego źródła są brokuły, nasiona i orzechy oraz woda mineralna bogata w wapń; biodostępność mikroelementów można zwiększyć, jedząc kiełki, a nie nasiona, a z kolei kwas fitowy neutralizuje kwaśny zaczyn (chleb na drożdżach, w odróżnieniu od tego na zakwasie, zawiera czynny kwas fitowy!);
  • wegetarianie powinni zwracać uwagę na kwasy omega-3 (zwłaszcza orzechy, siemię lniane, nasiona chia i oliwę) i ograniczać spożycie kwasu linolowego (obecnego w oleju słonecznikowym czy kukurydzianym).

Andrzej Balcerzak

Źródło

Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2017 Dec;27(12):1037-1052. Position paper on vegetarian diets from the working group of the Italian Society of Human Nutrition. Agnoli C, Baroni L, Bertini I, Ciappellano S, Fabbri A, Papa M, Pellegrini N, Sbarbati R, Scarino ML, Siani V, Sieri S.


Odkryj więcej z integmed.pl

Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.