Nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 wraz z witaminą D zmniejszają markery stanu zapalnego u ciężarnych z cukrzycą i korzystnie wpływają na zdrowie noworodka.
W badaniu, które przyniosło takie wyniki, wzięło udział 120 kobiet z cukrzycą ciężarnych. Podzielono je losowo na 4 grupy:
- jedna otrzymywała 1000 mg kwasów omega-3 (w tym 180 mg kwasu eikozapentaenowego [EPA[) oraz 120 mg kwasu dokozaheksaenowego [DHA]) dwa razy dziennie + placebo;
- druga otrzymywała witaminę D w dawce 50’000 j.m. co 2 tygodnie + placebo;
- trzecia otrzymywała dwa placebo (jedno imitujące witaminę D, drugie – kwasy omega-3);
- czwartej grupie podawano i witaminę D, i kwasy omega-3.
Badanie trwało 6 tygodni.
W grupie, która otrzymywała obie substancje czynne, stwierdzono istotnie (w porównaniu z wszystkimi pozostałymi) zmniejszone stężenie białka C-reaktywnego oznaczanego metodą wysokiej czułości (ważny wyznacznik toczącego się przewlekłego stanu zapalnego), dialdehydu malonowego oraz zwiększoną pojemność antyoksydacyjną (oznacza to zdolność organizmu do neutralizacji wolnych rodników) i stężenie glutationu (jeden z głównych układów antyutleniających). Co więcej, u dzieci tych kobiet rzadziej występowała hiperbilirubinemia (czyli patologiczna żółtaczka noworodków) i rzadziej wymagały hospitalizacji.
Andrzej Balcerzak
Źródło
Nutr Metab (Lond). 2017 Dec 28;14:80. The effects of vitamin D and omega-3 fatty acids co-supplementation on biomarkers of inflammation, oxidative stress and pregnancy outcomes in patients with gestational diabetes. Razavi M, Jamilian M, Samimi M, Afshar Ebrahimi F, Taghizadeh M, Bekhradi R, Seyed Hosseini E, Haddad Kashani H, Karamali M, Asemi Z.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

